A Kreml az orosz lakosságot hibáztatja az oltási program lassúságáért

Dmitrij Peszkov szóvivő Moszkvában 2020. december 17-én

Az orosz kormány a lakosságot hibáztatja, amiért rendkívül lassan halad a koronavírus elleni oltási program az országban, miközben újabb rekordot döntött a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

Európában páratlan mennyiségű halálesetet (1064) és újonnan igazolt fertőzöttet (37 141) regisztráltak az elmúlt 24 órában a hatóságok Oroszországban.

„Rosszabb helyzetben vagyunk az oltások tekintetében, mint egy sor európai ország. Az agresszívabb vírusváltozatok hirtelen megjelenésével többen betegszenek meg. Ez a valóság” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Egészségügyi szakértők szerint a legnehezebb időszak még csak most következhet, ami jórészt annak számlájára írható, hogy a lakosság mindössze 35 százaléka van teljesen beoltva.

„A probléma az állampolgárok tudatossága” – vélekedett a szóvivő, aki nemrég beismerte, hogy ő sem oltatta be magát, mert szerinte kellően magas volt az antitestszint a szervezetében, miután tavaly májusban elkapta a fertőzést.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország még az idén megkapja a Szputnyik-technológiát

A hatóságok többször is arra szólították fel az orosz lakosságot, hogy adassák be valamelyik hazai fejlesztésű vakcinát.

Vlagyimir Putyin elnök előző nap a Szputnyik-oltóanyagot dicsérte. Szerinte az európai országokból sokan utaznak csak azért Oroszországba, hogy hozzájussanak ehhez a készítményhez az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák helyett, majd otthon vásároljanak egy „Pfizerről szóló oltási igazolványt”.

A kormány egyhetes fizetett szabadságot rendelt el országosan október 30-tól a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Moszkvában pedig jövő héttől kezdve tizenegy napon át zárva lesznek a nem elengedhetetlenül szükséges termékeket és szolgáltatásokat kínáló üzletek.

A világjárvány kezdete óta 228 453 ember halt bele a koronavírus szövődményeibe Oroszországban a hivatalos adatok szerint. A Rossztat statisztikai hivatal azonban arról számolt be nemrég, hogy a valódi helyzet ennél is súlyosabb lehet, a halálos áldozatok száma meghaladhatja a négyszázezret.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.