A Lukasenkához közel álló mely cégeket érintik a Belarusz elleni uniós szankciók?

A BelAZ gépgyár összeszerelő csarnoka.

Az Európai Unió június végén új szankciókat vezetett be Belarusszal szemben. A Szabad Európa összegyűjtötte azokat a vállalatokat és gyárakat, amelyek közel állnak Lukasenkához, és amelyek uniós kereskedelme a szankciók miatt korlátok közé szorult.

A képen egy katonai bemutatón vonul fel éppen két BelAZ gép Minszkben.

BelAZ

Kőfejtőgépeket, repülőgép-vontatókat gyártanak Minszktől keletre, Zsodzinában. 10 ezer embert foglalkoztatnak. 2020-ban 350 gépet szereltek össze.

Kálisóbánya Szoligorszk közelében.

Kálisó üzlet

Belarusz Kanada után a világ második legnagyobb kálisó-előállítója, ami a műtrágya fontos összetevője. A Belaruszból szállított kálisó-export szinte teljes egészében Litvánia kikötőjéből, Klaipedából indul az EU-ba jelenleg. Elemzők szerint a szankciók hatására az exportot valószínűleg visszairányítják majd az orosz kikötőkön át. Ezek a szállítmányok jelentik a legfőbb külföldi bevételt a belarusz költségvetésben.

A Minszki Autógyár (MAZ) székhelye.

MAZ

A gépjárműgyárban, ami elsősorban a kamionjairól és buszairól ismert, 15 ezren dolgoznak. 2019-ben a vállalat csaknem 200 ezer dolláros veszteséget és 56 ezer dolláros bevételt könyvelt el. A legtöbb belarusz járművet Oroszországban és a korábbi szovjet tagországokban vásárolják fel.

Csak 0,4 euróba kerül egy doboz Belaruszban gyártott cigaretta ebben a vámmentes boltban a lengyel határon.

Dohánytermékek

Az új szankciós csomag korlátozza a dohánytermékek előállításához használt áruk uniós kereskedelmét is. A belarusz Grodnói Dohánygyárában cigaretták millióit állítják elő nap mint nap. A szokatlanul konkrét megfogalmazású szankció valószínűleg lehetővé teszi a külföldi cigarettamárkák gyártását és kereskedelmét.

A Belavia utasszállító gépe landol a minszki repülőtéren 2019-ben.

Belarusz Légitársaság

Az EU már korábban megakadályozta, hogy a belarusz replügépek uniós repülőtereket vagy légteret használjanak. A belarusz állami légiközlekedési cég, a Belavia több útvonalát is törölte. Május végén egy Spanyolországba tartó gépnek félúton kellett visszafordulnia Minszkbe, miután a pilóták megtudták, hogy a járat nem kapta meg a francia légtér használatának jogát.

Munkások a Belorusneft egyik olajfúró tornyában.

Kőolajtermékek

Június 24-én az EU korlátozta a Belaruszban gyártott vagy onnan szállított kőolajtermékek kereskedelmét is. A nyersolajat azonban láthatóan nem érinti a korlátozás. Belarusz kőolaj-exportjának nagy részét az orosz olaj finomításából nyerik.

A legutóbbi szankciókkal az EU megtiltotta a megfigyelésre használható berendezések forgalmazását is, korlátozta a pénzügyi piachoz való hozzáférést, és a fegyverkereskedelemmel kapcsolatban további szigorításokat helyezett kilátásba.

Az előző szankciókat a választásokat követő tüntetések erőszakos elfojtására reagálva jelentette be az EU, és azok is a Lukasenkához közel álló vállalatokat és személyeket érintették.

Az augusztus 9-i választás után több ezer tüntetőt és ellenzékit fogtak el, és börtönöztek be Belaruszban.