A Microsoft szerint ezerfős csapat állhatott a SolarWind-támadás mögött

A Microsoft épülete Párizsban.

A Microsoft vezetője szerint legalább egy ezer fős mérnökcsapat kelhetett a tavalyi kiterjedt hackertámadásokhoz, amelyben több amerikai kormányzati szerv is érintett volt.

Brad Smith Microsoft-elnök szerint az a kibertámadás-sorozat, amely nemrég az Egyesült Államokat érte, és amely mögött Oroszországot sejtik, „lehetséges, hogy a legnagyobb és legkifinomultabb támadás volt, amit a világ valaha látott”. Smith feburár 14-én adott interjút a CBS-nek, ahol szóba került az a kiterjedt hackerakció is, amelyet decemberben fedeztek fel. A támadásban kormányzati és privát cégek hálózataiba is sikerült betörniük a hackereknek az Egyesült Államokban és számos más országban.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Solar Wind

„Amikor kielemeztünk mindent, amit a Microsoftnál láttunk, megkérdeztük magunktól, hogy vajon hány mérnök dolgozhatott ezeken a támadásokon. És a válasz, nos, az volt, hogy biztos több mint ezer” – mondta a Microsoft vezetője. A kiberbiztonsági szakértők szerint hónapokig tarthat az összes rendszer felderítése, amit feltörtek, és a hackerek kizárása. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

Ehhez kapcsolódóan: A Microsoft forráskódjáig juthattak az orosz hackerek

A Microsoft tavaly decemberben jelentette be, hogy közte van annak a több ezer cégnek, amelynek bejutottak idegenek a rendszerébe. A vállalat elmondása szerint a hackerek hozzáfértek a forráskódjukhoz is, de azt állítják, ez nem jelent biztonsági kockázatot azoknak, akik Microsoft-szolgáltatásokat használnak.

Joe Biden válaszlépéseket ígért

A szoftvergyártó-óriás elismerte, hogy hasonlóan más cégekhez és egyes kormányügynökségekhez, ők is a SolarWind hálózatkezelő szoftverét használták. A támadok a SolarWinden keresztül jutottak be a céges hálózatokba. A Microsoft azt mondta a támadásokat követően, hogy biztosak benne, „egy nagyon kifinomult állami szereplő” állhat a háttérben.

Ehhez kapcsolódóan: "solarwinds123" jelszó is okozhatta az óriási kibertámadást

Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Mexikóban, Belgiumban, Spanyolországban, az Egyesült Arab Emírségekben és az Egyesült Királyságban is feltörtek rendszereket. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy nagyon „aggasztónak” találja a támadásokat, és „jelentős árat fog fizetni”, aki összehangolt támadást indított az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.

Készült a CBS és a Reuters tudósításának a felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!