A NATO elítélte a Ryanair-gép minszki földre kényszerítését

Bombakereső kutyák a Ryanair repülőgépe előtt a minszki repülőtéren, 2021. május 23-án

Élesen elítélte a Ryanair légitársaság járatának múlt hétvégi, minszki földre kényszerítését, illetve Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró és barátnője őrizetbe vételét szerdán a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács.

A katonai szövetség honlapján megjelentetett közleményben elfogadhatatlannak nevezték a belarusz hatóságok fellépését, amely „súlyosan sértette a polgári légi közlekedést szabályozó normákat, továbbá veszélybe sodorta az utasok és a személyzet tagjainak életét”.

A NATO támogatásáról biztosította a tagállamok által külön, valamint egységesen elfogadott válaszlépéseket, illetve az ügy független kivizsgálását sürgette, egyebek mellett a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) bevonásával.

„Belarusznak azonnali hatállyal, feltétel nélkül szabadon kell engednie Raman Prataszevicset és Szofija Szapegát” – írták, felszólítva Minszket a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer, valamint az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartására.

„Az érintettek letartóztatása a politikai ellenvélemény és a sajtó szabadságának megsértése” – hangsúlyozták.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU kitiltotta a belarusz légitársaságok gépeit

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere