Álhírnek nevezte a Financial Times állítását Szijjártó a CNN-en

"Valóban úgy hiszi, hogy az amerikaiak beavatkoznának, hogy elérjék, hogy az Önök pártja, amely már jó ideje hatalmon van, veszítsen jövőre?" - kérdezte a CNN műsorvezetője a magyar külügyminiszterrel készült keddi interjúban. A beszélgetésben szó volt Magyarország átoltottságáról, illetve Budapest és Brüsszel viszonyáról is.

Az amerikai hírcsatorna riportere arra utalt, amit Szijjártó Péter a Financial Times felvetésére válaszolt a minap. A brit lap tudósítója felhozta, hogy Magyarországot nem hívták meg az amerikai szervezésű demokrácia online csúcsra, illetve hogy Hillary Clinton élesen bírálta a magyar kormányt. A külügyminiszter akkor azt mondta: nem szorulunk rá arra, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát, és hozzátette: minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba, "egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálni".

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó: Nem szorulunk rá, hogy bárki bírálgasson

A CNN-nek adott interjúban Szijjártó Péter azt mondta: álhírt kreált a Financial Times abból, amit mondott. Ő nem állított olyat, hogy az Egyesült Államok jövőre megpróbál majd beavatkozni a magyar választásokba. "Közép-Európában élünk, nem a Holdon, nem a Marson. Ebben a régióban mindig számítani kellett arra, hogy keletről és nyugatról is megpróbálják befolyásolni a történéseket.”

Ezek a kísérletek folyamatosak, „bizonyos nagykövetségek nyíltan kormányellenes cikkeket finanszíroznak az interneten, pályázati úton adnak pénzt az úgynevezett szabad sajtónak, amely mindig kormányellenes" - tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A Magnyickij-törvény: amivel Szijjártó szerint az USA beavatkozna a belpolitikába

"Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket arra, hogy bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni szeretnék a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is". De ezeknek a szolgálatoknak, melyek egyike az ő tárcája alá tartozik, kötelességük fellépni az ilyen támadások ellen, hogy „kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről” - tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter az ATV stúdiójából válaszolt a CNN kérdéseire. Elmondta azt is, hogy Magyarországon 70 százalékos az átoltottság, ami szerinte tovább emelkedik majd, illetve hogy a magyar kormány „jobboldali, konzervatív, keresztény kormányként” vitában áll az európai uniós liberális „fősodorral”, abban érdekelt, hogy az EU ne váljon „Európai Egyesült Államokká”, hanem erős nemzetállamok szövetsége legyen.