3 perc: az ipari kapitalizmus helyettesíti a kormány zöldpolitikáját

(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: lezárult a fővárosi konzultáció a kínai egyetem betelepítéséről, milyen a NER zöldpolitikája, riport az évtizedes Gyatlov-rejtély helyszínéről.

Nem adja fel a kínai egyetem betelepedése elleni harcot a főváros kilencedik kerületének polgármestere. Az Országgyűlés kedden szavaz a Fudan kampuszáról (is), de kérdés, mennyire befolyásolja a kormánypárti képviselőket a vasárnap zárult fővárosi konzultáció eredménye. Az érintett kerület vezetője optimista, Baranyi Krisztina szerint még idén lehet helyi népszavazás az ügyben.

Ehhez kapcsolódóan: "Jól alszik?" – a szlovák egyetemeket is elérte a kínai terjeszkedés

A „keleti nyitás” témájához kötődően egy interjút is a figyelmébe ajánlok: Szelfi című podcastunk legutóbbi vendége Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke volt. Spirituális útkereséséről beszélgettünk vele, ami a kínai kommunista kormány tibeti jogsértései elleni fellépésig vezetett.

Az ipari kapitalizmus helyettesíti a kormány zöldpolitikáját

Amíg a keleti vendég fogadására határozott elképzelései vannak a kormánynak, addig nem érezhető hasonló elszántság a környezetvédelem, a gazdaság zöld átalakítása mellett. A Nemzeti Együttműködés Rendszerét bemutató podcast-sorozatunk legfrissebb epizódjában Jánossy András környezetgazdálkodási szakértőt kérdeztük, aki arra figyelmeztet, hogy a kabinet a gazdasági növekedést a régi, ipari kapitalizmus szemléletével látja, nem érzékeli, hogy az zöld módon is – sőt, csak úgy - biztosítható.

Ehhez kapcsolódóan: Uniós klímacélok: Magyarország blokkoló kisebbség létrehozásán dolgozik?

Ezentúl a hétvégékre összesített járványadatokat közöl a hivatalos oldal. A kormányzati tájékoztatás szerint a két nap alatt összesen 255 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 045 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, velük a járvány közvetlen halálos áldozatainak száma 29 925 főre emelkedett. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

A legdrágább krumpliosztás

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy kormány a választások előestéjén közel hatszázmilliárd forintnyi készpénzt utaljon a szavazók egy bizonyos rétegéhez. Orbán Viktor most arra készül, hogy másfél millió embernek visszaadja az idén befizetett személyi jövedelemadóját. Elemzésünkben ezt az ígéretet járjuk körbe.

Ehhez kapcsolódóan: Francis Fukuyama: Magyarország a visszalépés példája

Ha érdeklik az évtizedes rejtélyek, nézze meg videónkat a Gyatlov-rejtélyről, azaz arról, hogyan halhatott meg kilenc szovjet fiatal túrázó 1959-ben az Urál hegységben. Lavina volt, hadgyakorlat vagy földönkívüliek? Sok turistát vonz a rejtély. A Szabad Európa stábja végigjárta a hírhedt hegyi útvonalat, és helyiekkel beszélgetett.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor