Az orvosok a minisztertől kérdezik, hogy kell érteni a róluk szóló törvényt

Kásler Miklós miniszter beszélget 2020 tavaszán Kovács Gáborral, az Országos Pulmonológiai Intézet vezetőjével.

Sok kérdés nem világos az orvosok helyzetét lényegesen átrendező új törvény kapcsán, a kamara ezért most Kásler minisztertől vár felvilágosítást. Kompromisszumos javaslatokkal is előálltak.

Vasárnap este új javaslatokkal állt elő a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosok jogait és bérezését komolyan átalakító közelmúltbeli törvénnyel kapcsolatban.

Az új törvényt még október 3-án jelentette be Orbán Viktor, október 6-án pedig már el is fogadta a parlament. Noha Orbán Viktor azt jelentette be, hogy elfogadták a MOK kéréseit, a MOK-ot meglepte, hogy a törvény végleges szövegébe szerintük mégsem az került bele, amin előtte a belügyminisztériummal közösen hónapokat dolgoztak.

Kemény feltételeket támasztana ugyanis az állam az orvosok felé. Egyebek közt például nem csak újra betiltanák a hálapénzt, de emellett vállalniuk kell, hogy kétszer egy évre kirendelhetik őket másik, akár a lakóhelyüktől távol eső, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe, valamint feltételekhez kötik a másodállás vállalását is. A törvény azonban sok helyen nem egyértelmű, a pontos értelmezéséhez további döntésekre lehet szükség.

Ehhez kapcsolódóan: Most jön az igazi alkudozás az orvosok és a kormány között

A kamara ezért is jött elő az új javaslatokkal. Javasolják egyebek között, hogy

  • legyen élesen szétválasztva az, amikre járványhelyzetben utasíthatják az orvosokat, és amikre bármikor.
  • legyenek védettebb csoportok, például a kisgyermekes szülők a vagy gyermeküket egyedül nevelők, akiket nem lehet a beleegyezésük nélkül hosszú időre kirendelni más településre.
  • évente legfeljebb 100 munkanap legyen járványhelyzet alatt a szerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetősége.
  • adjanak érdemi plusz juttatást annak, akit kirendelnek hosszabb időre egy másik városba dolgozni.
  • átlátható és automatikus szabályozást akarnak az összeférhetetlenségi szabályozás kapcsán. Ez leegyszerűsítve arra vonatkozik, hogy mikor vállalhat egy orvos másodállást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterét hétfőn egy kérdéscsokorral kereste meg a MOK. A kamara 68 kérdésben szedte össze, hogy az új szabályozás kapcsán mi az, ami nem világos a törvényből vagy ahhoz kapcsolódóan.

Tisztázni szeretnék, kire vonatkozik, vagy hogyan kell értelmezni a bértáblát. Arra is választ várnak, mennyire fognak számítani a tudományos fokozatok vagy választaniuk kell-e az állami és a magánegészségügyi munka között. Itt olvashatja a kérdéseiket (pdf formátumban).