Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V készítői

Szputnyik V szállítmány érkezik a pozsonyi repülőtérre 2021. március 1-én.

Az orosz vakcina gyártói bocsánatkérést követelnek az Európai Gyógyszerügynökségtől, amiért annak egyik vezető tisztségviselője arra figyelmeztette a tagországokat, ne hozzanak elhamarkodott döntést, és az orosz ruletthez hasonlította a Szputnyik V veszélyhelyzeti engedélyezését.

Több uniós ország már az uniós elfogadás előtt rendelt a Szputnyik V vakcinából, és ezt nehezményezte tegnap az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA igazgatósági elnöke, Christa Wirthumer-Hoche.

"Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól azokért a negatív megjegyzésekért, melyeket azokra az uniós országokra tett, melyek saját hatáskörükben jóváhagyták a Szputnyik V-t," – írták a Twitteten a vakcina gyártói.

"A megjegyzései komoly kérdéseket vetnek fel egy lehetséges politikai beavatkozást illetően az EMA folyamatban lévő vizsgálatára" közölték, hozzátéve, hogy az orosz vakcinát már 46 ország hagyta jóvá.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz ruletthez hasonlította a Szputnyik V-t egy uniós illetékes

A múlt héten az amszterdami székhelyű EMA megkezdte a Szputnyik V úgynevezett gördülő engedélyeztetési vizsgálatát, ami kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy az első, nem nyugati oltóanyagot a 27 tagállamból álló közösség egészében használhassák.

Magyarország már jóváhagyta és oltási stratégiája részévé tette a Szputnyik V-t, miközben Csehország és Szlovákia is rendelt belőle, mondván: nem várnak az EMA jóváhagyására.

Amikor arról kérdezték, hogy Ausztria is meglépi-e ezt, az osztrák származású Wirthumer-Hoche azt mondta az ORF Rádiónak: "Ez némileg az orosz ruletthez lenne hasonlítható."

Oroszországban közölték, készek 50 millió európai beoltására elegendő vakcinát szállítani, ha a Szputnyik V zöld utat kap az Unióba.

Ehhez kapcsolódóan: Felemás az orosz vakcinadiplomácia eredménye
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.