Brit–francia megállapodás az illegális bevándorlás elleni együttműködésről

Felfújható gumicsónakkal érkező bevándorlók az angliai Dovernél 2021. augusztus 4-én

Fokozza együttműködését Franciaország és Nagy-Britannia a két ország közötti La Manche csatornán át zajló illegális migráció megállítása érdekében.

A hétfőn aláírt megállapodás értelmében London 72,2 millió euróval fog hozzájárulni az északnyugat-franciaországi partszakaszok ellenőrzéséhez a 2022–2023-as pénzügyi évben, ez közel tízmillió euróval több a most érvényben lévő egyezményben foglaltaknál.

Ezért cserébe Párizs vállalta a határvédelmi egységek létszámának negyvenszázalékos növelését és további fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – alkalmazását.

Calais-nél és Dunkirknél így mintegy 350 fővel fog nőni a parton járőröző rendőrök és csendőrök száma.

Rishi Sunak brit miniszterelnök arról számolt be, hogy az egyezség alapján tisztségviselőket küldenek Franciaországba, hogy ezáltal is javítsák a művelet hatékonyságát és koordinálását.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány törölte az első járatot, amellyel menedékkérőket toloncolt volna Ruandába

A brit és a francia belügyminiszter által aláírt megegyezésben a migrációs útvonalak mentén elkövetett bűncselekmények, az illegális migrációból hasznot húzó csoportok elleni közös fellépésre is kitértek.

A kiadott közös közleményben hangsúlyozták: a két ország hatóságai tavaly több mint 23 ezer, míg idén eddig harmincezer illegális átkelést akadályoztak meg a La Manche csatornán, emellett pedig felszámoltak 55 szervezett bűnözői hálózatot, és ötszáznál több embert vettek őrizetbe.

A londoni védelmi minisztérium hétvégi adatai szerint év eleje óta már negyvenezren keltek át illegálisan Nagy-Britanniába az európai kontinensről. Ez a szám 2021-ben körülbelül 28 ezer, 2020-ban pedig 8500 volt. A veszélyes átkelés során már sokat életüket vesztették.

Nők és gyerekek is a francia-brit migránsválság áldozatai között

Készült az AP tudósításának felhasználásával.