Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormány törölte az első járatot, amellyel menedékkérőket toloncolt volna Ruandába


A brit sajtó szerint ez a repülőgép vitte volna a kitoloncolt menedékkérők első csoportját Ruandába a védelmi minisztérium Boscombe Down bázisáról. Wiltshire, Nagy-Britannia, 2022. június 14.
A brit sajtó szerint ez a repülőgép vitte volna a kitoloncolt menedékkérők első csoportját Ruandába a védelmi minisztérium Boscombe Down bázisáról. Wiltshire, Nagy-Britannia, 2022. június 14.

Miután az Emberi Jogok Európai Bírósága közölte, hogy visszafordíthatatlan károkozás valós kockázatát jelentené, a brit kormány kedd késő este törölte azt a járatot, amellyel menedékkérőket tervezett kitoloncolni az afrikai Ruandába.

A döntést megelőzően Nagy-Britanniában a bevándorlók jogvédői három napon át küzdöttek a bíróságon, eseti fellebbezések sorát indították el, hogy megakadályozzák a kormány listáján szereplő menedékkérők kitoloncolását.

A brit kormány tisztviselői korábban azt mondták, hogy a repülőgép felszáll, függetlenül attól, hányan vannak rajta. A fellebbezések után azonban senki sem maradt. A brit média értesülései szerint pénteken még legalább harmincan szerepeltek a listán.

A járat törlése után Priti Patel belügyminiszter azt mondta, hogy csalódott, de „nem tudják megakadályozni, hogy azt tegye, ami helyes”. Hozzátette: „Jogi csapatunk felülvizsgál minden, ezzel a járattal kapcsolatos döntést, és már most elkezdik a felkészülést a következő járatra.”

Boris Johnson miniszterelnök határozottan kiállt a Ruandába toloncolás terve mellett, azzal érvelve, hogy ez jogszerű módja az élet védelmének és a La Manche csatornán kis csónakokkal embereket csempésző bűnbandák megfékezésének. Nagy-Britannia az elmúlt években illegális migránsáradattal nézett szembe, többségük Szíriából, Afganisztánból, Iránból, Szudánból, Irakból és Jemenből érkezett.

Johnson áprilisban jelentette be, hogy megállapodott Ruandával, aminek értelmében az illegálisan Nagy-Britanniába érkezőket a kelet-afrikai országba toloncolják. Befogadásukért cserébe Ruanda több millió font fejlesztési segélyt kap. A kitoloncoltak nem Nagy-Britanniában, hanem Ruandában kérhetnek majd menedékjogot.

A terv ellenzői azzal érveltek, hogy törvénytelen és embertelen több ezer kilométerre elvinni embereket egy olyan országba, ahol nem akarnak élni. Az anglikán egyház vezetői csatlakoztak az ellenzőkhöz, erkölcstelennek nevezve a kormány lépését. Károly herceg is az ellenzők között volt a brit beszámolók szerint.

Aktivisták elítélték a kormány tervét, szerintük az támadás a menekültek jogai ellen, amelyeket a legtöbb ország elismer a második világháború vége óta.

Enver Solomon, a brit Menekültügyi Tanács igazgatója szerint a kitoloncolással való fenyegetés nem lesz elrettentő hatású azokra, akik Nagy-Britanniában keresnek biztonságot.

„A kormánynak azonnal újra kell gondolnia a terveket, és komolyan beszélnie kell Franciaországgal és az Európai Unióval a felelősség megosztásáról, és rendezett, humánus és igazságos menekültügyi rendszerre kell törekednie” – mondta Solomon.

Az ENSZ menekültügyi szervezete is elítélte a tervet, amiatt aggódva, hogy más országok is követhetik a példát, ahogy a háborúk, az elnyomás és a természeti katasztrófák egyre több embert kényszerítenek arra, hogy elhagyja otthonát.

Nagy-Britanniában jelentősen emelkedett azok száma, akik felfújható csónakkal érkeznek Franciaországból a La Manche csatornán keresztül. A veszélyes út sokszor tragédiával végződik. Tavaly novemberben 27 ember halt meg, amikor csónakjuk elsüllyedt a Franciaország és Anglia közötti vizeken. Tavaly több mint 28 ezer migráns érkezett így Nagy-Britanniába, szemben a 2020-as 8500-zal.

Johnson, aki politikai életben maradásáért küzd, azt ígérte, hogy megállítja a folyamatot.

Bár Ruandában 1994-ben népirtás volt, és több százezer embert öltek meg, az ország azóta stabil, fejlődik a gazdaság – érvel a brit kormány. A kritikusok szerint a stabilitás politikai elnyomás árán valósul meg.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG