Cáfolta Gulyás Gergelyt az Európai Bizottság szóvivője, nincs megállapodás a helyreállítási tervről

Az Európai Parlament strasbourgi épülete 2021. október 19-én

Veerle Nuyts azt közölte, hogy az elmúlt hónapokban számos kérdésben sikerült haladást elérni, de számos kérdés még nyitott, ezek közé tartoznak például a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 28-án, a kormányinfón beszélt arról, hogy tanulmányozták az Európai Bizottság levelét, és a kormány szerint semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának.

A magyar kormány szerint nincs olyan pont, ahol ne lehetne olyan megoldást találni, amely mind a magyar kormánynak, mind az Európai Bizottságnak elfogadható.

Az Európai Bizottság szóvivője azonban a Népszava szerint cáfolta, hogy a helyreállítási terv esetében már mindenben megállapodtak volna. Veerle Nuyts szavait idézi a lap: az elmúlt hónapokban számos kérdésben haladást értünk el, de számos kérdés még nyitott, ezek közé tartoznak például a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek.

Az Európai Bizottság szóvivője a lap szerint arra is felhívta a figyelmet reagálásában, hogy a magyar helyreállítási alapról folyó tárgyalások és a jogállamisági eljárás elindítása két különböző dolog. Az előbbiről hónapok óta tartanak a megbeszélések Budapest és Brüsszel között, az utóbbiról szerdán döntött a biztosi kollégium.

Ehhez kapcsolódóan: Ha az EU elvonja a pénzt, a magyar kormánynak kell kifizetnie