Csaknem négyezer iraki bevándorlót már hazaszállítottak Belaruszból

Iraki bevándorlók felszállása az első evakuációs járatra a minszki repülőtéren 2021. november 18-án

Az elmúlt hónapokban már csaknem négyezer embert hazaszállítottak Irakba Belaruszból, ahova azért utaztak, hogy megpróbáljanak átjutni a környező európai uniós országok valamelyikébe – közölte a bagdadi kormány külügyminisztere.

Fuád Mohamed Huszein arról számolt be vasárnap litván kollégájával közös sajtótájékoztatóján, hogy 2021. november 18. óta tíz különgépet indítottak a két ország között az iraki állampolgárok repatriálása céljából.

„Körülbelül négyezer, Belarusz Lengyelországgal, Litvániával vagy Lettországgal közös határán rekedt embert szállítottunk haza” – tájékoztatott.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nyugati szankciókat kapott Belarusz a migránsokkal való zsarolás miatt

Az iraki külügyi tárca szóvivője később azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy Belaruszban 3817, Litvániában pedig 112 bevándorlót tettek repülőgépre.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy többen még mindig a volt szovjet tagköztársaságban vannak, de a rossz időjárási körülmények és a nehéz helyzet miatt nem tudják pontosan meghatározni a számukat.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kiemelte, hogy országa az együttműködés további erősítését tervezi Irakkal.

Az Európai Unió szerint Belarusz egyfajta hibrid hadviselésként szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, majd azután a szomszédos államok határához szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul a nemzetközi szankciókra.

Your browser doesn’t support HTML5

2022-ben is folytatódik a lengyel–belarusz migránsválság?

Készült az AFP és az ELTA tudósításának felhasználásával.