Csepeli önkormányzat: Németh Szilárd rendelte el az Orbán-idézetek kirakását a miniszterelnök megkérdezése nélkül

Németh Szilárd

Németh Szilárd korábban maga is felháborodott, hogy Orbán Viktor-idézetek kerültek a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falaira, pedig az önkormányzat szerint éppen az ő utasítására történt.

„A felirat kihelyezését a miniszterelnök úr tudta és beleegyezése nélkül Németh Szilárd rendelte el” – ezt válaszolta a Szabad Európa megkeresésére a csepeli önkormányzat sajtóosztálya a Jedlik Ányos Gimnázium felújításával kapcsolatban.

Szeptember első napján derült ki, hogy a 22,5 milliárd forintból felújított épület auláját és tornatermét Orbán Viktortól vett idézetek díszítik. A gimnázium igazgatója akkor azt nyilatkozta, ő maga is csak az átadás után szembesült a feliratokkal. Bese Benő szerint az idézetek kikerülése aggályos, hiszen a köznevelési törvény alapján politikának nincs helye az iskolában.

Kérte, majd felháborodott

Az ügyben egy bejelentés nyomán Aáry-Tamás Lajos közoktatási ombudsman is vizsgálatot indított, a közoktatási államtitkárság pedig két nap múlva intézkedett a feliratok eltávolításáról.

Az ügyben Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és csepeli választókerületi elnöke is megnyilvánult, aki közösségi oldalán azt írta: „Egyetértek az igazgató úr és a tankerület álláspontjával: meg kell védenünk a Jedlik szellemiségét és nyugalmát a támadásoktól! Pártpolitikának nincs helye az iskolában.”

Ennek fényében különösen érdekes a csepeli önkormányzat lapunknak küldött tájékoztatása. Ebben azt írták: „Bár a szerződést önkormányzatunk írta alá, a beruházást teljes egészében a magyar állam bonyolította Németh Szilárd vezetésével. Az említett feliratról nem tudtunk, a koncepciótervben és a belső látványtervekben, amelyet átadtunk kivitelezésre, nem szerepelt. A felirat kihelyezését a miniszterelnök úr tudta és beleegyezése nélkül Németh Szilárd rendelte el. Az intézmény vezetőjének álláspontjával egyetértünk.”

Az egyébként a Fidesz frakcióvezető-helyettesének közösségi médiás közléseiből is kiderül, hogy a beruházást szorosan figyelemmel kísérte, az elmúlt években többször is posztolt a Jedlikről. Volt, hogy megemlítette, hogy egy vihar károkat okozott a felújítás alatt álló épületben, máskor azt hozta választói tudtára, hogy a gimnázium előtti gyalogátkelő is megújul. (Igaz, egyszer 21, egyszer 22,5 milliárd forintos beruházási értékről írt.)

Magáról a megnyitóról is ő közölt videót. Ezen látszik, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár és Bese Benő igazgató, valamint Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára mellett Németh Szilárd mondott megnyitóbeszédet, Borbély Lénárd polgármester a videó tanúsága szerint – amelyben egyébként egy pillanatra az egyik elhíresült felirat is feltűnik – nem vett részt az eseményen.

A Jedlik falára egyébként egy emléktábla is felkerült, ezen többek között Németh Szilárd neve is szerepel. Arról nincs hír, hogy eltávolították volna.

Az ügyben kerestük Németh Szilárdot, reagálását közölni fogjuk.

Ehhez kapcsolódóan: A Fidesz ellen is elindul a Fideszből most kitett polgármester Csepelen