Durva üzengetésbe kezdett Moszkva a nyugati politikusok felé

Ukrán képviselők az Ukrajnát támogató országok zászlaival a kijevi parlamentben 2022. február 1-jén

Durván támadták Boris Johnson brit miniszterelnököt, a brit politikusokat ostobának és tudatlannak nevezték az orosz külügy vezetői. Johnson kedden Kijevbe látogatott, amire Putyin azzal reagált, hogy a NATO próbál háborút kiprovokálni Oroszország és Ukrajna között.

Putyin kormányának még a megszokottnál is maróbb megjegyzései azt mutatták, hogy a Kremlnek – legalábbis nyilvánosan – nincs kedve kompromisszumot kötni Ukrajnával kapcsolatban. Az orosz elnök – bár több mint százezer katonát vonultatott fel Ukrajna határai közelében – tagadja, hogy tervezné szomszédja lerohanását, ugyanakkor azt is állítja, hogy nem részletezett katonai intézkedéseket hoz, ha nem teljesülnek a követelései. Putyin többek között azt akarja, hogy a NATO garantálja, sosem veszik fel Ukrajnát, valamint hogy gyakorlatilag függesszék fel a kelet-európai országok, köztük Magyarország NATO-tagságát.

Meghiúsult a Johnson–Putyin-tárgyalás

A Kreml a héten Boris Johnson brit kormányfőt támadta, aki február elején lemondta a Putyinnal tervezett telefonbeszélgetését, hogy a parlamentben válaszoljon a Covid–19-lezárás idején tartott bulikkal kapcsolatos kérdésekre. Johnson kedden Kijevbe látogatott, ahol azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyvert tart Ukrajna fejéhez.

„Mint tudják, a Johnson miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetést már többször is bejelentettük, és nem fogjuk többet bejelenteni – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. – Bárkivel lehet beszélni. Oroszország és Putyin elnök nyitott arra, hogy mindenkivel kommunikáljon. Még azzal is, aki teljesen összezavarodott, kész kimerítő magyarázatokat adni” – tette hozzá Peszkov. Máskor Peszkov Jen Psakit, a Fehér Ház szóvivőjét támadta, akit „tyúkól tetejéről kiabáló róka” viselkedéséhez hasonlított.

Az orosz külügyminisztérium még tovább ment Liz Truss külügyminiszter nyelvbotlását gúnyolva, aki azt mondta, Nagy-Britannia ellátmányt küld „balti szövetségeseinek a Fekete-tengeren túlra”. „Truss asszony, az ön történelmi tudása semmi a földrajzi ismereteihez képest. Ha valakinek valamitől meg kell menteni a világot, az a brit politikusok ostobasága és tudatlansága” – írta blogbejegyzésében Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin örülhet a sok hasznos idiótának – német vélemény Orbán útjáról

NATO-bővítésről nem, rakétákról tárgyalnának az amerikaiak

A megjegyzésekre egy nappal azután került sor, hogy Putyin idén először beszélt nyilvánosan az ukrán válságról. Elmondása szerint az Egyesült Államok azzal, hogy nyitva hagyja Ukrajna NATO-csatlakozáshoz való jogát, háborúba próbálja csalni Oroszországot. „Már most világos (…) hogy alapvető orosz aggodalmakat hagytak figyelmen kívül” – mondta Putyin február 2-án. Szerinte az, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba, azt eredményezheti, hogy Oroszország háborúba kerülne a szövetséggel, mivel szerinte Ukrajna ez esetben megpróbálhatja visszafoglalni a Krím félszigetet.

Washington és szövetségesei azt mondták, hogy nem küldenek csapatokat Ukrajna védelmére orosz támadás esetén, de fegyvereket igen, hogy segítsék az ukránok önvédelmét, és pénzügyi szankciókkal válaszolnának Moszkva ellen.

Washington és szövetségesei elutasították Oroszország két fő követelését. Az amerikai válasz pontos szövegét időközben kiszivárogtatta az El País című spanyol napilap. E szerint Washington tárgyalásokat ajánlott Moszkvának egy olyan megállapodásról, amelyben mindkét fél tartózkodik a támadó rakéták vagy csapatok ukrajnai állomásoztatásától. Washington biztosítékot adhatna arra is, hogy nincsenek cirkálórakéták Lengyelországban vagy Romániában, és megvitathatná a veszélyes légi vagy tengeri incidensek megelőzésére irányuló lépéseket.

Ehhez kapcsolódóan: Telefonon tárgyalt Blinken és Lavrov, az USA azonnali lépéseket sürgetett