Egy fegyveres csoport elrabolta volna Michigan állam kormányzóját

Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója a sajtónak nyilatkozik 2020. május 20-án

Egy hatfős csoport robbantásokkal vonta volna el a hatóságok figyelmét, hogy közben elrabolja Gretchen Whitmer kormányzót. A férfiak életfogytiglani börtönt kaphatnak. Egy másik csoport a helyi törvényhozás épületét akarta megtámadni.

Hat embert vádolnak Michigan államban azzal, hogy el akarták rabolni az állam kormányzóját. A fegyveres csoport még az év első felében döntötte el, hogy túszul ejti Gretchen Whitmert, amikor az bejelentette, hogy a járvány miatt korlátozó intézkedéseket vezet be az államban.

A hattagú banda megfigyelés alatt tartotta a kormányzó hétvégi házát, hogy így szerezzenek információkat az emberrabláshoz. Az FBI ügynökei elfogták a csoport tagjait, mielőtt érdemi haladást érhettek volna el a tervben. A nyomozók a közösségi médián keresztüli üzenetváltásokból és beépített ügynökökön keresztül értesültek a tervről.

Robbantásokkal terelték volna el a figyelmet

A csoport tagjai titkosított üzeneteken keresztül, kódszavakkal kommunikáltak egymással, hogy elkerüljék a lebukást. A csoport többek között azt tervezte, hogy robbantásokkal vonja el a hatóságok figyelmét, a célpontok között volt egy autópályahíd is.

A vád szerint az egyik tag egy sokkolópisztolyt is vásárolt az emberrabláshoz, valamint tesztjelleggel felrobbantott egy házilag barkácsolt kartácsbombát. A hat gyanúsított életfogytiglant is kaphat, ha a vádak beigazolódnak.

Polgárháborút akartak kirobbantani

Közben egy másik fegyveres csoport azt tervezte, hogy megrohamozzák a michigani parlamentet, és polgárháborút robbantanak ki. A két csoport közös gyakorlatokat tartott, és más erőszakos cselekményeket is tervezett együtt. A helyi capitolium elleni támadást tervező csoport tagjait szintén elfogták, ők húsz év börtönre számíthatnak.

A csapat azzal indokolta a tettét, hogy a kormányzó visszaél a hatalmával, de az nem világos, hogy a járványügyi korlátozásokra gondoltak-e ezalatt. Az állam az első koronavírus-gócpontok egyike volt az Egyesült Államokban.

A helyi republikánus képviselők és tisztségviselők élesen bírálták a lezárásokat, és több tüntetés is volt a helyi törvényhozás épülete előtt. A világsajtót is bejárták a képek arról, hogy áprilisban gépfegyveres tüntetők követelték a korlátozások feloldását a michigani capitolium lépcsőjén.

A kormányzó az elnököt hibáztatja

Michigan kormányzója, a demokrata Gretchen Whitmer úgy gondolja, hogy Donald Trump is felelőssé tehető a merénylettervezet miatt, ugyanis szerinte a tény, hogy az amerikai elnök nem volt hajlandó egyértelműen elhatárolódni az első elnökjelölti vitán a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetektől „legitimálta a cselekedeteiket” és az elnököt is „cinkossá” tette.

A Fehér Ház úgy teljesen abszurdnak nevezte Gretchen Whitmer állításait. A vádiratban nincs róla említés, hogy a csoport számára inspirációt jelentett volna Donald Trump.

A detroiti államügyész, Matthew Schneider úgy nyilatkozott az eset után, hogy az embereknek lehetnek politikai nézeteltérései, de „ezeknek soha nem szabad erőszakba torkollniuk. Ezúttal sikerrel megakadályoztuk az erőszakot.”