Egyre több a fertőzött a szomszédban, Szlovénia szigorít

A Horvátország és Szlovénia közötti breganai határátkelőhelyen egy rendőrnő az EU digitális Covid útlevelét mutatja 2021. június 2-án

Július 15-től új határátlépési szabályokat vezetnek be Szlovéniában, ahol az elmúlt három hétben több mint száz esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta- és delta plusz variánst is. A növekedést a behurcolt eseteknek tulajdonítják.

Július 15-től védettségi igazoláshoz kötik a beutazást a szlovének, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország. A szigorítás alól csak azok a külföldi állampolgárok kapnak felmentést, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

A szlovén szakemberek a behurcolt esteknek tulajdonítják a fertőzésszám megugrását. Több fertőzöttet regisztráltak például azok között az érettségiző diákok között, akik spanyolországi kirándulásokról tértek haza.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, Szlovéniában az elmúlt három hétben több mint száz esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta- és delta plusz variánst is, ami a pozitív minták 41 százaléka volt. A delta plusz mutációt a június 21-27. között vizsgált pozitív minták között azonosították.

A kétmilliós Szlovéniában július 11-re 25 új fertőzöttet azonosítottak, a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta meghaladta a 257 ezret. Az oltható lakosok 40 százaléka kapta meg az első adag és 35 százaléka mindkét adag vakcinát.

Ehhez kapcsolódóan: Megjelent az Adrián a delta plusz, és már biztos, hogy zárt kapus lesz az olimpia

A horvátoknál sem jobb az átoltottság

A szomszédos Horvátországban, ahol a járvány kezdete óta több mint 360 ezren fertőződtek meg, az elmúlt 24 órában 58 új fertőzöttet azonosítottak. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban csökkent az oltási hajlandóság. Az oltható lakosságnak alig valamivel több mint 38 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Az Európai Unióban ennél csak Litvániában, Bulgáriában és Romániában rosszabb az átoltottság aránya. Horvátországban is gyorsan terjed a vírus delta variánsa, horvát közegészségügyi intézet adatai szerint a pozitív minták ötven százalékát ez teszi ki.

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter a héten bejelentette, hogy új oltási kampányt indítanak, mert ha nem sikerül növelni az oltottak számát, akkor akár augusztus közepén vége lehet a szezonnak, olyan gyorsan terjed a járvány.

Andrej Plenković miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy most oltassák be magukat az emberek, mert ősszel késő lesz.

Ehhez kapcsolódóan: Hatályba lépett a vakcinaútlevél, ezt kell tudni az új uniós dokumentumról