Élni és élni hagyni - avagy sokaknak már csak az a cél, hogy a tiltottból a tűrt kategóriába kerüljenek

Your browser doesn’t support HTML5

A magyar olajvállalat a háború miatt óriási nyereséggel működik. Közben az ország egyik legnevesebb gyermekjogi szakértője már csak azt szeretné, ha a tiltott kategóriából átkerülhetnének a megtűrtbe. A Jászai Mari-díjas színész szerint épp az élni hagyás hiányzik a legfőképp a kultúrpolitikából.

A magyar olajvállalat a háború ellenére, azaz épp amiatt - óriási nyereséggel működik. Közben az ország egyik legnevesebb gyermekjogi szakértője már csak azt szeretné, ha a tiltott kategóruából átkerülhetnének a megtűrtbe. A Jászai Mari-díjas színész szerint is épp az élni hagyás hiányzik a legfőképp - a kultúrpolitikából. A hét legfontosabb videói, podcastjai egy cikkben.

A héten azt próbáltuk megfejteni videónkban, hogyan működhet a Mol a háború miatt nagyjából naponta 3 milliárd forinttal nagyobb üzemi nyereséggel most, mint békeidőkben. Bemutattunk egy orosz főiskola-igazgatót, aki inkább felmondott, mint hogy a hatóságoknak engedelmedkejen és kirúgja a háborúellenes tüntetésen részt vevő diákjait. A szexuális bántalmazás fiú áldozatairól és a gyerekvédelem egyéb létező problémáiról beszélgettünk dr. Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány létrehozójával. És interjút adott nekünk a Jászai Mari-díjas színész és rendező, Alföldi Róbert is, aki legutóbb bekerült a Halhatatlanok Társulatába.

Az uniós országok megállapodtak, hogy nagy többségük jövőre már nem vesz orosz olajat. Három másik tagállammal együtt azonban Magyarország egyelőre felmentést nyert az importtilalom alól. Ennek és az orosz olaj áresésének köszönhetően a magyar olajvállalat napi hárommilliárd forintot profitál.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: jól jár-e azzal valaki, hogy Magyarország kimarad az olajembargóból?

Nem hajlandó olyannal foglalkozni, amire nincs igazán hatása, és nem tud rajta változtatni – mondja az országgyűlési választásokról Alföldi Róbert, aki saját bevallása szerint kevesebbet foglalkozik a közélettel, a politikával, kevesebb hírt olvas azóta, és megpróbálja végezni a dolgát, amíg lehet. A Jászai Mari díjas színész volt a Szelfi e heti vendége.

Your browser doesn’t support HTML5

„Az élni hagyás teljes mértékben hiányzik a mai magyar kultúrpolitikából”

Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány létrehozója pihenőévéről visszatérve volt a Szelfi vendége, ahol elmondta, az alaptványnak már csak az a célja, hogy a tiltottból a megtűrt kategóriába kerüljenek. Beszélgettünk még vele a tavalyi pihenőévéről, a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére (is) hatékony szexuális edukációról, a bántalmazott fiúkról és persze a saját gyermekkoráról, sőt még a sportról is, amit az Instán így foglaltunk össze:

Bemutattuk videónkban azt a novoszibirszki főiskola-igazgatót, aki felmondott inkább, minthogy megbüntesse vagy kizárja azokat a diákokat, akiket a hatóságok megbírságoltak, mert nyilvánosan tiltakoztak az ukrajnai háború ellen. Szergej Csernyisov Facebook-bejegyzésben közölte, hogy június 7-én lemondott a Novoszibirszk Városi Nyílt Főiskola igazgatói posztjáról, és új, „autonóm” főiskolát indít. Az igazgató a Szabad Európának még a bejelentés előtt azt nyilatkozta, nem hagyja el Oroszországot, mert felelősnek érzi magát a diákjaiért.

Your browser doesn’t support HTML5

Felmondott az orosz főiskola-igazgató, aki kiállt a háborúellenes tüntetésért megbírságolt diákok mellett

A Szabad Európa fotósa megörökítette azt az óriási krátert, amely az egyik becsapódott lövedék helyén keletkezett egy bahmuti játszótér közepén. Szerhij Nuznenko, a Szabad Európa fotósa az orosz csapatok június 13-i támadását követően járt a településen. Közben az orosz csapatok ellenőrzése alá került Szeverodonyeck nagy része.

Tönkretett játszóterek és mentőautók – képeken a bahmuti rakétatámadás

Végül Fazekas Pálma kollégánk két ember sorsán keresztül mutatta be, hogyan törhet életeket, kapcsolatokat derékba, ha valaki ritka, veleszületett betegséggel küzd, de csak évek, évtizedek alatt tudják diagnosztizálni.