Előrehozott elnökválasztás Azerbajdzsánban korlátok közé szorított sajtóval és ellenzékkel

Ilham Alijev elnök Hegyi-Karabah fővárosában, Kankendiben (az örmények Sztepanakertnek hívják) adta le szavazatát 2024. február 7-én, ezzel is hangsúlyozva, hogy mi volt az ország legfőbb vívmánya kormányzása alatt

Kinyitottak a szavazóhelyiségek az azerbajdzsáni előrehozott elnökválasztáson, amelyen a jelek szerint az ország erős embere, Ilham Alijev könnyedén megszerzi ötödik ciklusát, miután Baku gyors és döntő győzelmet aratott az örmény szeparatisták felett a szakadár Hegyi-Karabah régióban.

Megfigyelők bírálták a választást és a voksolásig vezető utat, szerintük a folyamat nem szabad és nem tisztességes a független médiával szembeni fellépés és a valódi ellenzék hiánya miatt.

Azok az azerbajdzsáni pártok, amelyek valódi ellenzéket jelenthetnek Əliyev számára – aki tekintélyelvűen irányítja az országot, amióta 2003-ban átvette a hatalmat apjától, Heydartól –, mind bojkottálják a választást, és átengedik a terepet hat látszatkihívónak.

A következő elnökválasztást 2025-re tervezték, de Alijev, akit Hegyi-Karabah visszafoglalása jelentősen megerősített, decemberben előrehozott választást jelentett be, hogy politikai előnyt kovácsoljon a harctéri győzelemből.

„Az országban nincsenek meg a feltételek a szabad és tisztességes választások lebonyolításához” – mondta Ali Kerimli, az Azerbajdzsáni Népfront Párt (AXCP) vezetője, és hozzátette, hogy a szavazás csak „imitációja a demokráciának”.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Parlament etnikai tisztogatással vádolja Azerbajdzsánt Hegyi-Karabahban

A 62 éves Alijev olyan választások sorozatával maradt hatalmon, amelyeket szabálytalanságok és csalás vádja ért. Tekintélyelvű uralma alatt megnyirbálták a politikai tevékenységet és az emberi jogokat egyaránt.

Az előrehozott választást alig néhány hónappal azután írta ki, hogy az azerbajdzsáni erők szeptemberben villámtámadással visszafoglalták a szakadár Hegyi-Karabahot a régiót három évtizede irányító ottani örmény erőktől.

Február 7-én Alijev és családtagjai Karabah fővárosában, Kankendiben (amelyet az örmények Sztepanakertnek hívnak) szavaztak, ezzel is hangsúlyt adva az ország legfőbb vívmányának Əliyev irányítása alatt.

Ahogy Alijev népszerűsége drámaian megugrott a karabahi győzelem után, úgy erősödött fel Azerbajdzsánban a fellépés a független média és a demokratikus intézmények ellen.

Több független azerbajdzsáni újságírót bebörtönöztek, miután Baku átvette az irányítást Karabah felett. Az ellenük felhozott vádakat ők maguk és támogatóik koholtnak és politikai indíttatásúnak nevezték.

Ehhez kapcsolódóan: A hegyi-karabahi győzelem után a médiát és Washingtont veszi célba az azeri kormány