Európa felszólította Iránt, hagyjon fel az urándúsítással

Hasszán Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke.

Irán nemrég ismét elkezdte megszegni az atomalku irányelveit. Az atomalku európai résztvevői arra kérik Teheránt, álljon le, mert a Trump által felrúgott egyezmény esetleges helyreállítását veszélyeztethetik.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország figyelmeztette Iránt, ha folytatja a 20 százalékos urán dúsítását, aláássa annak a reményét, hogy újrakezdődhetnek a diplomáciai tárgyalások az új amerikai kormánnyal.

Teherán a héten jelentette be, hogy folytatja a 20 százalékos urán dúsítását egy földalatti nukleáris létesítményben, megszegve ezzel a 2015-ös atomalkut. A perzsa állam lépése feltehetően megnehezíti majd azt is, hogy Joe Biden elnöksége alatt az Egyesült Államok visszaléphessen az alkuba.

A tárgyalásokat kockáztatják

Irán az atomalku számos pontját megsértette válaszul arra, hogy Donald Trump amerikai elnök kilépett az alkuból és újra szankciókat vezetett be az országgal szemben. Irán rendszeresen azzal érvel, hogy könnyedén vissza tudja csinálni az alkut megsértő lépéseket, ha az Egyesült Államok visszavonja a szankciókat.

„Erre a lépésre nincs hihető indok, az atomfegyverek előállításának veszélyét hordozza, az alku egyértelmű megszegése, és annak további kiüresítése” – mondta a három európai hatalom, amely Kínával és Oroszországgal együtt aláírták az egyezményt. „Annak is megvan az esélye, hogy ezzel füstbe megy a lehetőség, hogy ismét tárgyalások kezdődjenek az új amerikai kormánnyal” – tették hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Irán a nemzetközi egyezményt megszegve 20%-ra pörgette fel az urándúsítást

Ismét egy éven belül az atombomba

Az egyezmény egyik célja az volt, hogy kitolja egy esetleges iráni atombombához szükséges hasadóanyag előállításának az idejét két-három hónapról legalább egy évre. Európai diplomaták szerint Irán akcióival a bomba előállításához szükséges idő bőven egy év alá csökkent.

A három európai ország felszólította Iránt, hogy azonnal hagyjon fel a 20 százalékos urán előállításával, térjen vissza az egyezményben foglaltakhoz, és többet ne tegyen olyan lépéseket, melyek alááshatják egy tárgyalás lehetőségét.

Az a céljuk, hogy nyomást helyezzenek a Biden-kormányra, de ha túl sokat pakolsz egy hajóra, előbb-utóbb elsüllyed. Ha kidobnánk az egyezményt az ablakon, még nehezebb lenne később összerakni” – fogalmazott az egyik diplomata.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.