Fekete lódarázs: az ukrajnai harcmezőn kémkedő mikrodrón

Az Egyesült Királyság és Norvégia nemrég jelentett be egy katonai segélycsomagot Ukrajnának, amely több száz apró, Black Hornet nevű drónt tartalmaz. Íme, mit tudnak az eszközök… és mit nem.

Kép a Black Hornet marketingkampányából

Az Egyesült Királyság akkor még ügyvezető miniszterelnöke, Boris Johnson augusztus 24-én jelentette be a Nagy-Britannia és Norvégia által finanszírozott, 63 millió dollár értékű katonai segélycsomagot, amely 850 darab Black Hornet (Fekete Lódarázs)nevű mikrodrónt tartalmaz. A szitakötő-méretű felderítődrónokat Norvégiában fejlesztették ki.

Egy teljes Black Hornet rendszer egy 2019-es franciaországi fegyverkiállításon

A Black Hornet rendszert úgy tervezték, hogy gyalogos katonák viselhessék. Tartalmaz egy mellényből kihajtható képernyőt, valamint egy különálló tasakot, amely két drónt és egy joystickszerű vezérlőt foglal magában. A drónok akár 25 percig is képesek repülni, és körülbelül ugyanennyi időre van szükségük a feltöltéshez. A rendszer súlya 1,3 kilogramm, míg az egyes drónok mindössze 33 grammosak. Egy járműre szerelhető változat is rendelkezésre áll.

Boris Johnson egykori brit miniszterelnök egy Black Hornet nanodrónt irányít Salisburyben 2019 szeptemberében

A miniatürizált repülő kamerákat úgy tervezték, hogy észrevétlenül és csendben közelítsék meg az ellenséges állásokat, és viszonylag alacsony felbontású, 640 x 480 pixeles videót továbbítsanak a csapatoknak akár két kilométerre is. A brit kormány szerint az eszközök lehetővé teszik az ukrán harcosok számára, hogy „biztonságosan védjék a városi területeket”.

Egy brit katona a Black Hornet rendszer képernyőjét nézi. A játékkonzolszerű vezérlővel az egyik keze szabadon marad a drón fogásához és indításához

A Hornetek 1600 x 1200 pixeles állóképek készítésére és továbbítására is képesek, és alapvető hőképfelvevőkkel is fel vannak szerelve, amelyek segítenek az ellenséges állások éjszakai azonosításában. A legújabb változatok nem hordoznak a repülő eszközre szerelt adattárolót, így küszöbölve ki annak kockázatát, hogy az operatív hírszerzési információ ellenséges kezekbe kerüljön. A mikrodrónok jelenlegi változatainak bejelentett ára széles skálán mozog, de állítólag 2013-ban darabonként 94.000 dollárba kerültek.

Norvégia akkori miniszterelnöke, Erna Solberg 2019-ben egy Black Hornetet vezérel

A drónok ártalmatlan mérete miatt a repüléseket nem kell összehangolni a légi forgalommal, de a méret jelentős hátrányt jelent. Egy brit katona, aki 2013-ban Afganisztánban használta a drón egy korábbi, 16 grammos változatát, megjegyezte, hogy egy jobb széllökés messze küldi a Black Hornetet”. Állítólag az újabb, nehezebb változatok akár 28 kilométer/órás széllökést is kibírnak, de a tartósan erős szél jelentősen csökkentheti a drón használhatóságát.

Egy brit katona a Black Hornet egy korai változatának indítására készül egy afganisztáni harci művelet során 2013-ban

A nagyobb, kereskedelmi forgalomban kapható drónok sokkal nagyobb repülési hatótávolsággal, jobb szélállósággal és nagyobb felbontású kamerákkal rendelkeznek.

Tekintettel a Black Hornetek korlátozott hatótávolságára és optikájára, a nanodrónok kevéssé lesznek használhatók a nagy hatótávolságú tüzérségi csatákban, amelyeket az elmúlt hetekben a frontvonal nagy részén láthattunk. A Black Hornet azonban hatékony eszköz lehet a lopakodó különleges műveleti csoportok számára, valamint a városi közelharcban.