Felbecsülhetetlenek az ukrajnai háború környezeti kárai

Egy orosz rakéta által eltalált üzemanyagraktár rendbetételén dolgozó munkások Kalinivka városában, Kijev közelében 2022. október 27-én

Szakértők a fegyveres konfliktus hosszú távú negatív következményeire figyelmeztettek, egyebek mellett arra is kitérve, hogy már több mint 280 ezer hektár erdő megsemmisült a harci cselekmények során.

A nyolc hónapja tartó háború egyre súlyosabb kihatással van környezeti szempontból is a megtámadott Ukrajnára. Erre példa, hogy az üzemanyagraktárak elleni orosz támadások nyomán mérgező anyagok jutottak a levegőbe és a talajvízbe, ami veszélyezteti a biodiverzitást, a klímastabilitást és az emberek egészségét.

Az invázió miatt immár az ország több mint hatmillió lakosa számára vált elérhetetlenné a tiszta ivóvíz, nagyjából 280 ezer hektár erdő pedig megsemmisült a Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint.

Egy helyi civil szervezet arról számolt be, hogy a környezeti károk értéke mára meghaladja a 37 milliárd dollárt.

„A háború okozta szennyezés nem fog eltűnni. Ezt utódainknak kell majd megoldaniuk erdőtelepítések és a szennyezett folyók megtisztítása útján” – mondta Dmitro Averin, a svájci székhelyű Zoi Környezeti Hálózat munkatársa.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai háború súlyos kihatással van a környezetre is

Míg a fontos ipari központnak számító, keleti Donyeck és Luhanszk régió a leginkább érintett, ahol már 2014 óta harcok zajlanak, a környezeti károk máshol is jelentkeznek.

„A harctéri veszteségek mellett a háború pokoli hatással van az emberek egészségére is, fizikailag és lelkileg egyaránt” – jelentette ki Rick Steiner amerikai kutató.

Hozzátette: évekbe is telhet, amíg jelentkeznek a szennyezett víz és a mérgező anyagoknak való kitettség egészségügyi következményei.

Oroszország az utóbbi hetekben nagy erőkkel támadta a kritikus infrastruktúrát Ukrajnában, így számos erőmű és vízmű megsemmisült. Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége ugyanakkor már júliusban arra figyelmeztetett, hogy jelentős károk keletkeztek az ivóvíz- és szennyvízrendszerben.

Tűzoltás a pokolban: Ukrajna tűzoltói mindent kockára tesznek

A Zoi Környezeti Hálózat készülő jelentésében mások mellett arról írnak, hogy szennyezetté vált egy tó Kijevtől harminc kilométerre, miután orosz rakétatalálat ért egy üzemanyagtárolót Kalinivkában.

Egy másik csoport a nitrogén-dioxid megnövekedett szintjéről számolt be az ukrán fővárostól nyugatra és délnyugatra lévő területeken, ami bőrirritációt, súlyosabb esetben pedig légzési nehézségeket okoz, illetve károsítja a növényzetet.

Mindez a mezőgazdasági szektort is negatívan érinti. A tüzekben számos állat elpusztult és szántóföld megsemmisült, több tízezer hektárnyi erdő égett le. Szerhij Zibcev erdész professzor rámutatott, hogy sok gazda mindent elvesztett, amiért dolgozott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.