Felperzselt föld: Oroszország ukrajnai inváziójának katasztrofális környezeti kárai

Your browser doesn’t support HTML5

A több ezer halálos áldozat és a létfontosságú infrastruktúra pusztulása mellett egy másik, láthatatlanabb, az orosz invázióhoz kapcsolódó válság is évekig kísértheti Ukrajnát: a környezeti károk.

A több ezer halálos áldozat és a létfontosságú infrastruktúra pusztulása mellett egy másik, keveset emlegetett válság is évekig kísértheti még Ukrajnát: az orosz invázióhoz kötődő környezeti károk. A lerombolt vegyi üzemektől a rakéták által felperzselt erdőkig a következményeket nemcsak Ukrajna ökoszisztémái, hanem az emberek is érezni fogják.

A Krím 2014-es oroszországi illegális annektálása óta Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus okozta károk listája hosszú, és ha nem fordítanak rá kellő figyelmet, akár évekig is eltarthat.

A Konfliktus- és Környezetvédelmi Megfigyelőközpont jelentése szerint a háború környezeti hatásai már a konfliktus előtt elkezdődtek. A katonai erők kiépítése és készenlétben tartása rengeteg erőforrást emészt fel. A katonai felszerelések és járművek energiát igényelnek, amely általában kőolajból származik, a nagy hadseregek szén-dioxid-kibocsátása nagyobb, mint a világ számos országáé együttvéve.

A Brown Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az amerikai hadsereg üvegházhatásúgáz-kibocsátása nagyobb, mint például Portugáliáé, Dániáé és Svédországé.

Egy konfliktus kezdete után a veszélyek fokozódnak és a károk sokkal nyilvánvalóbbá válnak.

Részletek megjelenítése

Ukrajna környezeti háttere

Ukrajna ökoszisztémái nagy jelentőséggel bírnak Európa számára, mert az ország

  • Európa biológiai sokféleségének 35 százalékát adja;
  • több mint hetvenezer fajnak ad otthont;
  • területének 29 százalékát természetes növényzet, valamint természetközeli növényzet (például kezelt gyep, sövény stb.) borítja;
  • területének 16 százalékát erdők teszik ki;
  • mintegy 63.000 folyója van;
  • hozzá tartozik a Kárpátok 11 százaléka, amely Európa összes növényfajának egyharmadát tartalmazza.

A Sziverszkij Donyec folyó a leghosszabb Kelet-Ukrajnában, és fontos édesvízforrás. A Dnyeper Európa negyedik leghosszabb folyója.

Március 14-én, miután az orosz hadsereg egy szennyvíztisztító létesítményt lőtt, Zaporizzsja több körzetéből a víz mindenféle kezelés nélkül kezdett a Dnyeperbe ömleni.

Részletek megjelenítése

Ukrajna Vörös könyvébe, a ritka és veszélyeztetett állat- és növényfajok aktuális állapotát nyomon követő dokumentumba legutóbbi, 2021-es kiadásában 687 veszélyeztetett állatfajt és 857 veszélyeztetett növényfajt jegyeztek be.

A rakétatámadások okozta erdőtüzek miatt a vadon élő állatok számának csökkenése mellett a Fekete-tengerben több ezer delfin pusztult el, ami az ukrajnai Tuzlai Torkolatok Nemzeti Park által gyűjtött adatok szerint a megnövekedett hajózási zaj és a haditengerészet által használt erős szonárrendszerek következménye lehet.

Ukrajna ipari szektora

Az Ukrajnát a fegyveres konfliktus következtében fenyegető környezeti veszélyeket az ország ipari jellege is fokozza. A nehézipar Ukrajna gazdaságának nagy részét teszi ki, különösen az ország keleti részén. Európa legnagyobb atomerőműve Ukrajnában, Zaporizzsja városában található. Ukrajna ipara a bruttó hazai termék közel 29 százalékát adja.

Nagy kockázatot jelentenek a folyékony ipari hulladékot raktározó csőtárolók (TSF). Az országban összesen 465 TSF van, amelyekben több mint hatmilliárd tonna hulladékot tárolnak. Ezek közül kétszáz TSF Kelet-Ukrajnában, a háború által leginkább sújtott régióban található.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2019-es tanulmánya kimutatta, hogy az e létesítmények károsodásából eredő potenciális veszélyek közé tartozik az árvíz, a robbanások, valamint a vegyi, környezeti és tűzveszély.

Három évvel a jelentés közzététele után már több mint negyven ipari létesítményt támadott meg az orosz hadsereg.

Részletek megjelenítése

Műholdfelvétel égő olajtároló tartályokról Csernyihivben Oroszország március 21-i ukrajnai inváziója során

Elsősegélynyújtók dolgoznak egy cirkálórakéták által eltalált üzemanyag-tároló létesítménynél a nyugat-ukrajnai Lvivben március 27-én

A PAX holland békeszervezet háborús értékelése szerint Ukrajna már a Donbászban jelenleg is zajló háború 2014-es kezdete óta a környezeti katasztrófa közelében áll. Ezt sikerült elkerülni a vegyi üzemek bombázását megakadályozó deeszkalációs vonalak létrehozásával és az EBESZ folyamatos megfigyelői tevékenységével.

Azóta azonban számos ipari létesítmény, amely hatalmas mennyiségű mérgező és radioaktív hulladékot tárol, rossz állapotban van a korábbi támadások és a karbantartás hiánya miatt.

Június elején egy vegyi üzemet érő lövések salétromsavtartályokat találtak el, aminek következtében nagy, rózsaszín füstfelhő borította be Szeverodonyeck lakónegyedeit. A luhanszki terület kormányzója, Szerhij Hajdaj felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon, mivel a salétromsav veszélyes lehet, ha belélegzik vagy lenyelik, illetve ha a bőrrel érintkezik.

Mérgező füstfelhő emelkedik az ukrajnai Luhanszk régióban lévő Rubizsnye felett ezen a képen, amelyet az ukrán parlament tett közzé a közösségi médiában április 5-én

Törvények és akadályok

A genfi egyezmények négy szerződése, amelyek a fegyveres konfliktusok során tanúsított magatartást hivatottak szabályozni, nem említi kifejezetten a környezetet. A vietnámi háború után azonban két fontos változás történt a jogban.

Az első megtiltja az olyan környezetmódosító technikák erőszakos alkalmazását, amelyeknek „széles körű, tartós vagy súlyos hatásai vannak”. A második tiltja „az olyan hadviselési módszereket vagy eszközöket, amelyek célja vagy várható eredménye széles körű, hosszú távú és súlyos károkat okoz a természeti környezetben”.

2022 májusáig az ukrán Ökológiai és Természeti Erőforrások Minisztériuma 231 olyan környezeti bűncselekményt jegyzett fel, amelyet állítólag Oroszország követett el.

A probléma az, hogy még ha a háborús cselekmények károsak is a környezetre, akkor is nehéz a rendelkezések megsértésének minősíteni őket, mert a két új egyezmény hatálya alá tartozó katonai akciók esetében nagyon magasak a követelmények.

Részletek megjelenítése

Egészségügyi károk

A lakosságot érintő elhúzódó következmények közé tartoznak a robbanóanyagokban és a lerombolt épületek törmelékében lévő nehézfémek és rákkeltő anyagok belégzése miatt kialakuló tüdőbetegségek és különféle rákos megbetegedések. Az azbeszt, egy rendkívül mérgező anyag, amelyet csak nemrégiben tiltottak be Ukrajnában, a legnagyobb aggodalomra ad okot az emberi egészséget illetően.

A bombázások által szétrombolt épületek szerkezetében még mindig jelen lévő azbeszt egy sor betegséget okozhat a légzési nehézségektől kezdve a tüdő, a gyomor, a petefészek és más szervek rákos megbetegedéséig.

A háború utáni intézkedések és akadályok

Az Ecoaction: Center for Environmental Initiatives környezetvédelmi csoport szakértői szerint a háború befejezése után a környezeti károk dokumentálásán túl (annak érdekében, hogy Oroszország kártérítést fizessen) fontos, hogy az ökoszisztémák helyreállítása és védelme is bekerüljön az ukrán helyreállítási tervbe, valamint hogy a települések újjáépítése a természetalapú megoldásokra összpontosítson az éghajlatváltozás kezelésében és az ahhoz való alkalmazkodásban.

Források: Ecoaction, Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, PAX For Peace, Konfliktus és Környezet Megfigyelőközpont, VOX, Ukrajna Ökológiai és Természeti Erőforrások Minisztériuma, Reuters, The Guardian, Pravda, EBESZ, The Washington Post, The New York Times, Al Jazeera, Ukrajna Állami Erdészeti Erőforrás Ügynöksége, Brown Egyetem.