Kettétört fiatal sorsok Belaruszban

A Belarusz politikai elítéltek tablója

Több mint 1800 büntetőeljárás indult Belaruszban a tiltakozáshullám résztvevői ellen az augusztusi elnökválasztás óta eltelt csaknem kilenc hónap alatt. A Szabad Európa orosz szerkesztőségének munkatársai egy emberijogi központ adatai alapján összeállítottak egy tablót 250 tüntető fényképével. Közülük válogattunk ki néhányat magyar olvasóink számára. A teljes tabló itt látható.

Anasztaszja Buljbenko

A Belarusz Műszaki Egyetem volt hallgatója. Az őszi tüntetéseken való részvétel miatt kirúgták. 19 éves. Büntető eljárás zajlik ellene.

Renata Szmirnova

19 éves. Büntetőeljárást indítottak ellene, és óvadék ellenében szabadon engedték. Megpróbálta elhagyni az országot, de a határon őrizetbe vették, ezt követően megváltoztatták az intézkedést, és előzetes letartóztatásba helyezték. Január 29-én két év börtönre ítélték anélkül, hogy javítóintézetbe küldték volna.

Alla Sarko

A Press Club (sajtó klub) programigazgatója. A Belarusz Köztársaság büntető törvénykönyvének 243 cikkelyének második paragrafusa alapján ítélték el.

Alekszej Gubics

24 éves mérnök Gomelből. Először azzal vádolták, hogy erőszakot alkalmazott egy nyomozó ellen. A bíróságon kiderült, hogy Gubics ott sem volt, amikor a nyomozó elesett. Ezután egy rohamrendőr elleni erőszakkal vádolták meg, akit állítólag legalább egyszer megütött. Február 4-én 3 év börtönre ítélték.

Ksenija Luckina

Újságíró. 2020 augusztusáig a Belarusz rádió és televíziónál dolgozott. A választások után csatlakozott a BT alkalmazottainak sztrájkjához, majd felmondott, és az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja lett.

Alana Gebremariam

Az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, Szvetlana Cihanouszkaja ifjúság- és diákügyi tanácsadója. Tagja a Belarusz Diákszövetségnek is. 23 éves. Büntetőeljárás zajlik ellene.

David Zbaranszkij

17 éves. Az augusztus 10-i, breszti tömegtüntetéseken való részvételért tartóztatták le, amikor hazajött Lengyelországból.

Ivan Konevega

A Horse & Vega koncertügynökség igazgatója, üzleti elemző és SEO optimalizáló. Azzal vádolták, hogy ráütött egy közlekedési rendőrautóra, amikor az megpróbált áthaladni a tüntetők tömegén. Ivan ezt azzal magyarázta, hogy félt, hogy az autó nagy sebességgel belehajt a tömegbe. Nem ismerte el bűnösségét. 3 évre ítélték egy büntetés-végrehajtási telepen.

Jana Orobejko

A BSPU esztétika szakos hallgatója. 20 éves.

Rosztiszlav Sztefanovics

Tervező, építész, a Koordinációs Tanács munkatársa, 32 éves. A fogvatartás során súlyosan megverték.

Alekszandr Bobrov

Augusztus 17-én a BMZ (zslobini Belarusz Fémipari Művek) munkásai blokád alá vonták a gyár egy részét. Alekszandr 2 és fél év börtönt kapott ezért.

Anna Szungurova

Menedzser és önkéntes. A tüntetések után, illetve a letartóztatásból szabadon engedett embereknek segített hazajutni.

Andrej Tyimofejenko

Vitebszken él, 46 éves. Két év szigorítottat kapott, büntetőtelepen kell letöltenie.

Jegor Szugojd

Minszki autószerelő, 31 éves. Augusztus 9-én, az elnökválasztás eredményei elleni tüntetés során lezuhant egy rendőrautóról, melyet megpróbált feltartóztatni. A rohamrendőrök ezután megverték, három hetet töltött kórházban, utána őrizetbe vették.

Andrej Vojnics

Az “Európai Belarusz” aktivistája, régebben a “Zubr” nevű ellenzéki mozgalom tagja volt. 39 éves.

Vitalij Prohorov

Zslobini lakos, 17 éves. Augusztus 10-én őrizetbe vették, és súlyosan bántalmazták. Azzal vádolták, hogy "legalább egy követ bedobott egy rendőrautóba". Maga Vitalij azt mondja, hogy "az Instagramon akart megjelenni", ezért mondta egy barátjának, hogy eldobott egy követ, valójában nem. A bíróság tanúi megváltozott névvel, hanggal és címmel beszéltek. Február 8-án 2 évre ítélték, egy javítótelepen kell letöltenie a büntetését.

Jevgenyij Kalinovszki Budapesten

BSU hallgató, olimpiai résztvevő, az Ifjúsági Támogatási Alap ösztöndíjasa, 22 éves. A július 14-i minszki tüntetésben való részvétellel vádolták. Január 16-án 4 év büntetőtelepre ítélték.

Akihira Gaevski Hanada

Aktivista. Édesanyja a minszki japán nagykövetségen dolgozik. Akihira különleges ösztöndíjat kapott az egyetemen. Bűnszervezetben való részvételért zajlik ellene eljárás.

Ihar Loszik

Blogger. 42 napig éhségsztrájkot tartott, hogy tiltakozzon az ellene felhozott vádak ellen. Iharról írtunk korábban is.

Ehhez kapcsolódóan: Véget ért a belarusz blogger éhségsztrájkja

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.