Hamarosan vége lehet az iskolai papírgyűjtésnek

Papírgyűjtést rendeztek az albertfalvai Don Bosco katolikus általános iskolában és óvodában 2005. november 21-én

A kormány 2014-ben már megszüntette volna az iskolai papírgyűjtést, most a Molnak 35 évre odaadott hulladékgazdálkodási koncesszió vethet véget az oktatási intézmények gyűjtésének. A Szabad Európa értesülése szerint a Mol jelenlegi formájában nem kívánja folytatni az iskolai papírgyűjtést. Realitása is van a döntésnek, az elmúlt évtizedekben ugyanis harmadára csökkent az oktatási intézmények által leadott papír mennyisége.

„Az iskolánkban már tavaly sem szerveztünk papírgyűjtést, mert egyre több olyan papírhulladékot hoztak a gyerekek, amit nem vettek át tőlünk. Kevés az újság, azok nagy része is a boltok szórólapjai, a csomagolóanyagként szolgáló hullámpapírért pedig alig fizetett az átvevő” – mondta egy Budapest környéki iskola igazgatóhelyettese a Szabad Európának.

Szerinte azért is van kevesebb papírhulladék, mert a családok már szelektíven gyűjtik a szemetet, így nem halmozódik fel jelentős mennyiség, amit az évenkénti papírgyűjtésen leadhatnának.

Alig olvasunk újságot

Hasonlóan kedvezőtlen trendről számolt be egy negyven éve papírgyűjtésre specializált budapesti hulladékgazdálkodó cég ügyvezetője. A neve elhallgatását kérő cégvezető szerint harmadára esett vissza az iskolai papírgyűjtések száma az elmúlt évtizedekben.

„Ennek egyértelműen az az oka, hogy nincs elég papírhulladék. Nem olvasnak már újságot az emberek, a gyűjtés során bekerülő papírhulladékok eltérő árazással bírnak, a hullámpapírért például alig tudunk fizetni” – mondta.

Szerinte a hulladékgazdálkodás koncesszióba adása sem segít a helyzeten, óriási a bizonytalanság. „Nem kaptunk konkrétumokat tartalmazó szerződést a Moltól. Ők diktálnak, mi meg várunk, hogy mi lesz” – tette hozzá.

Mint ismert, a Mol olajipari cég nyerte el azt a koncessziós pályázatot, amelyet az állam 35 évre írt ki, vagyis a Mol, illetve az által erre a célra alapított cég, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) fogja a következő évtizedekben a lakossági és ipari hulladékot elszállítani, feldolgozni és részben továbbértékesíteni.

Ehhez kapcsolódóan: A hazai kisvállalkozások üzletét adta oda az állam a Molnak a hulladékos koncesszióval

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nagyon nagy a bizonytalanság, mert a hulladékgazdálkodásban engedéllyel rendelkező mintegy 3200 magyar cég júliustól nem folytathat önálló tevékenységet, csupán a MOHU alvállalkozója lehet, de hogy milyen feltételekkel, még senki sem tudja.

Majd a kukások megszervezik

Egy dologban azonban már tisztán lehet látni. A Mol nem akarja a jelenlegi rendszert továbbvinni az iskolai papírgyűjtésben.

A jelenlegi rendszerben – nagyon leegyszerűsítve – kétféle hulladékgyűjtés létezik. A lakossági szemétszállítás sima ügy, hiszen ugyanazok a cégek fogják nagy valószínűség szerint szállítani a szemet, amelyek eddig. A rezsicsökkentés miatt ez a szegmens veszteséges.

Az ipari, vagyis hivatalos nevén a termelő gazdálkodó szervezeteknél keletkező intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladék szállítása, feldolgozása és részbeni továbbértékesítése jövedelmező üzletág.

Az iskolai papírgyűjtést is ezek a cégek végzik, de már csak június 30-ig. A Szabad Európa információi szerint a Mol ugyanis kijelentette, hogy a jövőben az iskolai papírgyűjtés a „közszolgáltatási tevékenység alá fog tartozni”, vagyis a lakossági hulladékszállító cégek szervezhetik meg.

„Ez azt jelenti, hogy elég nagy eséllyel meg fog szűnni az iskolai papírgyűjtés, mivel a lakossági szegmensben tevékenykedő kukáscégeknek nincs rá szabad kapacitásuk, sem infrastruktúrával, sem emberi erőforrással nem rendelkeznek” – mondta egy hulladékgazdálkodásban érdekelt szakmai szövetség vezetője a Szabad Európának. Szerinte eddig sem elsősorban a pénzről szóltak ezek a gyűjtések.

„Szemléletformáló erővel bírt a közösségi papírgyűjtés, a környezettudatosság megalapozásában segített. Persze a pénz is fontos volt, sok iskolában a papírgyűjtésből befolyó pénzből tudtak új eszközöket vásárolni, vagy a jó tanulóknak év végén megvenni a könyvjutalmat” – tette hozzá.

Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt már változott a jogszabály, az iskolák közvetlenül nem kaphattak pénzt, csak az intézményi alapítvány vagy egyesület.

Egyszer már betiltották

Az új hulladéktörvény 2015. január 1-jén lépett életbe. Amikor kijött a jogszabály tervezete 2014-ben, a Népszabadság arról írt, hogy vége lehet az iskolai papírgyűjtésnek. A tervezet szerint ugyanis az új szabályozás értelmében a háztartásban képződött papírhulladék települési hulladék, amelyet az ingatlanhasználó (jelen esetben az iskola) kizárólag a közszolgáltatónak vagy a közszolgáltató nevében eljáró alvállalkozónak adhat tovább. Ennek alapján írta azt a lap, hogy 2015-től az iskolákban és óvodákban nem lehet majd papírgyűjtő akciókat szervezni.

Ehhez kapcsolódóan: Egy 43 oldalas titkos kormányzati dokumentum milliárdokat érhet valakiknek

A Vidékfejlesztési Minisztérium a lapnak úgy reagált, hogy 2015-től a közszolgáltató házhoz megy a papírhulladékért (illetve minden szelektíven gyűjtött lakossági hulladékért), és ingyen elszállítja, ami a minisztérium szerint „összességében előnyösebb a tanulók által végzett gyűjtésnél”.

A tárca azt ajánlotta, hogy az oktatási intézmények papír helyett gyűjtsenek inkább elemet vagy rongyot, mivel arra nem vonatkozik a törvénymódosítás, és annak is van szemléletformáló hatása.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy a kormányzat végül visszakozott, és lehetővé tette az iskolai papírgyűjtést az oktatási intézmények számára. Az engedéllyel rendelkező és ipari hulladékot kezelő magáncégek végezhették ezt a tevékenységet, amelyet most a Mol átpasszolna a közszolgáltatást végző vállalatoknak.

Ehhez kapcsolódóan: Nyolc év börtön is jöhet egy iskolai papírgyűjtésért