Csapdába esve

Your browser doesn’t support HTML5

Csapdába esve próbál küzdeni az életéért több mint háromszázezer civil Mariupolban, huszonegy béranyától született csecsemő egy kijevi alagsorban, és csapdába esve érzi magát a Szabad Európának nyilatkozó Fatah is, akit NATO-tolmácsként menekítettek Magyarországra Afganisztánból a tálib hatalomátvétel után.

A lövöldözések közötti szüneteket használják ki a hideg pincékben menedéket kereső mariupoliak, hogy kimentsék fontosabb személyes tárgyaikat romba döntött otthonukból, és eltemessék a halottaikat.

Your browser doesn’t support HTML5

Bombák, bunkerek és temetések: Mariupol lakói a túlélésért küzdenek

Az orosz csapatok által elfoglalt Herszonban fegyverropogás kergette szét a békésen tüntető tömeget. Amatőr felvételek szerint legalább egy ember megsérült a március 21-i lövöldözésben. Figyelem, felkavaró tartalom!

Your browser doesn’t support HTML5

A tüntető tömegbe lőttek Herszonban

Mítosz vagy valóság? Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, nagyon gyorsan felpörögtek az ezzel kapcsolatos álhírek is. Magát az inváziót is álhírekre hivatkozva indította be Vlagyimir Putyin orosz elnök, azt sulykolva, hogy Kelet-Ukrajnában népirtás folyik az orosz lakossággal szemben, illetve a zsidó származású Zelenszkij kormánya valójában náci. Összegyűjtöttünk hét háborús mítoszt, és szembeállítottuk őket a tényekkel.

Hasonló vizuális tartalmakért kövessenek minket az Instagramon 👇
https://www.instagram.com/szabadeuropa/

Pedig Vlagyimir Putyin korábban még teljesen máshogy gondolkodott a hatalomról is. 2001 márciusában például arról beszélt, hogy demokratikus államban megválasztott tisztségviselőként milyen fontos lemondani tudni a hatalomról. Akkor még úgy nyilatkozott, hogy nem akar élethossziglan hivatalban maradni, mint egy uralkodó. Azóta több mint két évtizede vezeti az országot, és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy ezen a közeljövőben önszántából változtatni kívánna.

Your browser doesn’t support HTML5

Putyin évtizedekkel ezelőtt – Fontos, hogy a vezetők ne ragaszkodjanak a hatalomhoz

Huszonegy újszülöttet gondoznak egy pincében Kijev külvárosában rögtönzött klinikán. A csecsemők mindannyian béranyáktól születtek, akiknek szülei a háború miatt nem tudnak értük jönni.

Egy alagsorban küzdenek a túlélésért a Kijevben rekedt, béranyáktól született csecsemők

Bár az önkéntesek mindent megtesznek és megtettek az állam szerepvállalása előtt is az Ukrajnából érkező menekültekért, az ukránok az uniós országok közül Lengyelországot tartják a legbarátibbnak, Magyarországot a legellenségesebbnek – derült ki egy friss felmérésből. Magyarországnál csak Oroszországot, Belaruszt és Kínát ítélték ellenségesebbnek.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebbnek nyugatról

A tálib megtorlás elől menekítették Magyarországra a korábban Afganisztánban a magyar csapatokkal NATO-tolmácsként dolgozó Fatahot, aki most Budapesten próbál beilleszkedni a családjával. Elmondása szerint sok segítséget kap, mégis nehéz a helyzete, csapdába esve érzi magát.

Your browser doesn’t support HTML5

„Be fog állni a sorokba, amikben a magyar családok állnak” – egy héttagú afgán család Magyarországon

Múlt héten szombaton több ezren fejezték ki szolidaritásukat a Kossuth téren a pedagógusokkal. Miklós György, a Szülői Hang Közösség egyik alapítója azt mondta Szelfi című podcastunkban, hogy a közoktatás helyzete azért is lehet ma olyan, amilyen, mert a szülők nem mernek hangot adni a véleményüknek.

Your browser doesn’t support HTML5

A szülőknek is hangosabban kell képviselniük a gyermekeik érdekét ahhoz, hogy változás legyen a közoktatásban

Végül megnéztük és összehasonlítottuk, mit ígérnek a választás hajrájában az induló pártok, milyen visszatérő, örökzöld elemek vannak ezek között, amelyeket a Fidesz–KDNP még a 2010-es választások előtt is célként tűzött ki magának, csak épp nem minden esetben váltotta őket valóra. Kvízünkkel tesztelheti, mennyit tud ezekről: