Hivatali vesztegetéssel gyanúsítja Völner Pált a Legfőbb Ügyészség

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a Legfőbb Ügyészség Völner Pál országgyűlési képviselő, igazságügyiminiszter-helyettes mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta.

A vádhatóság közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás szerint a politikus, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is, ezen szervezet elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kaphatott.

„Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően” – írták.

Ez a cselekmény a Legfőbb Ügyészség szerint „vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúját kelti”.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb fideszes képviselő körzetében nyomoz az ügyészség

Polt Péter legfőbb ügyész ezért az eddigi bizonyítékok alapján az Országgyűlés elnökénél kezdeményezte az érintett mentelmi jogának felfüggesztését, hogy lefolytathassák a büntetőeljárást.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Dubajba menet kapcsolták le a végrehajtói kar elnökét

Völner Pál meggyanúsítása előtt pár héttel letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. A Blikk írta meg először, hogy Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el szintén végrehajtóként dolgozó feleségével együtt, amikor épp Dubajba készültek utazni. A feleség ellen sajtóhírek szerint bűnügyi felügyeletet rendeltek el.

Schadl György letartóztatásáról hivatalos információt a kormányzat részéről nem közöltek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vette észre, hogy a bírósági végrehajtói kar elnökének ingatlanjainál változás történt. Mint a politikus az RTL Klubnak elmondta, a Központi Nyomozó Főügyészség zárolta ezeket az ingatlanokat. A politikus szerint ez csak akkor történhet meg, ha a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított az adott személyek ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség feladata olyan ügyekben nyomozni, mint például a köztársasági elnök, a miniszterelnök, kormánytag, államtitkár, rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjainak működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyásolás vásárlása.

Ehhez kapcsolódóan: Pegasus-ügy: a kormány nem tagad, csak felelősséget hárít

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Völner Pál volt az, aki aláírásával engedélyezte a Pegasus-kémszoftverrel folytatott titkos megfigyeléseket. Az államtitkárt a Telexnek sikerült több hónap után megszólaltatnia, azonban különböző magyarázatokkal elhárította a kérdéseket.