Börtönbe kerül a Hotel Ruanda főhőse

George Bush amerikai elnök (jobbra) az Elnöki Szabadság Érdemrenddel tünteti ki Paul Rusesabaginát,  Washington, 2005. november 9.

A Hotel Ruanda című film egy olyan hős előtt tisztelgett, aki a vérszomjas milíciákkal dacolva mentette az emberek életét a ruandai népírtás idején. A film készítőit megihlető férfire viszont most súlyos börtönbüntetést szabott ki egy bíróság.

Paul Rusesabaginára 25 év börtönbüntetést szabtak ki, miután egy ruandai bíróság szeptember 20-án terrorizmussal összefüggő vádak nyomán elítélte. A férfi szemfényvesztésnek nevezte az eljárást.

A 67 éves Rusesabagina elítélése előtt is bizarr elemekkel szolgált az elleni indított ellentmondásos eljárás. Az előzmény az volt, hogy a férfi eltűnt egy dubaji látogatás során, majd és vitatott, majd megbilincselve bukkant fel Ruandában.

Tanzánia, 1994. A szomszédos Ruandában zajló és a Tuszi kisebbség ellen folyt etnikai alapú népírtás elől menekülő emberek víztartályokat visznek vissza kunyhóikba a tanzániai Benaco menekülttáborban, a ruandai határ közelében.

Rusesabagina végig ártatlanságát hangoztatta és nem volt jelen a bíróságon az ítélethirdetésen, mert bojkottálja a pert.

Emberek haláláért tartják felelősnek

"Rusesabagina bűnös abban, hogy egy terrorista csoport tagja és hogy terrorista tevékenységben vett részt" - mondta az ítéletet kihirdető Beatrice Mukamurenzi bírónő, hozzátéve, hogy a vádolott „terrorcselekménye halálhoz vezetett”.

Jogvédő csoportok tiltakoztak, amiért szerintük a Paul Kagame elnök vezette ruandai erők külföldön elrabolták a volt szállodaigazgatót.

Rusesabaginát azért ünnepelték és készítettek róla filmet, mert a tuszik elleni 1994-es ruandai népírtás során közel 1300 embernek adott menedéket az általa irányított szállodában.

Paul Kagame ruandai elnök egy 2019-es fotón.

Most viszont a kigali bíróság elítélte, mert szerinte az MRCD-FLN nevű betiltott csoport tagja volt.

Az MCRD-FLN-t Rusesabagina ellenzéki politikai platformja, a Ruandai Demokratikus Változásért Mozgalom militáns szárnyának tartják.

A férfit és közel 20 másik személyt azzal vádoltak, hogy 2018-ban és 2019-ben olyan támadásokat szerveztek az országban, amelyekben legalább kilenc ember meghalt.

Mementó: lemészárolt emberek családi fotói a Kigali Népírtás Emlékezet Központban, Ruandában, egy 2019. áprilisi felvételen.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!

Az AP tudósítása alapján