Japán kávézótulajdonos eteti Harkivot

Fuminori Cucsiko Japánból érkező adományokból ingyenes kávézót működtet Ukrajnában, a háború sújtotta Harkivban.

Ilyen volt a FuMi Caffe Harkiv északkeleti részén, Szaltivkában, amikor a helyiek április 27-én tömegesen keresték fel a kávézót.

A harkivi külvárost a 2022-es orosz invázió első napjaiban erősen lőtték az oroszok. Szaltivkában ma is látszódnak az épületkárok, a kerület jórészt elnéptelenedett.

A kávézót a képen látható Fuminori Cucsiko vezeti. Önkéntesekből álló csapatával mintegy ötszáz harkivi lakosnak oszt ingyenételt mindennap a nyitvatartás három órájában.

A 75 éves japán férfi elmondása szerint a segélyakciót nagyrészt Japánból érkező adományokból finanszírozzák.

Cucsiko először 2022 februárjának elején érkezett Ukrajnába.

A japán nagykövetség felszólítására röviddel az orosz invázió kezdete előtt Lengyelországba ment, hamarosan azonban visszatért Ukrajnába. A tokiói férfi hét hónapon keresztül a város metrórendszerében élt a harkiviakkal együtt, miközben 2022 nagy részében orosz lövedékek és rakéták záporoztak a városra.

Fuminori Cucsiko köszönti a helyieket harkivi kávézója előtt április 27-én

Cucsiko azt mondta egy ukrán újságírónak: „A győzelem után Harkivban fogok élni. Nincs házam Japánban. Mindenemet eladtam. Szóval örökké itt maradok, és segíteni fogok Harkivnak.”

Cucsiko a háborúban megrongálódott épületek előtt Harkivban

Anna Tovsztopjatova, aki április 27-én a kávézó egyik látogatója volt, azt mondta a Reuters újságírójának, hogy adományozni jött.

„Nagyszerű, hogy vannak ilyen őszinte, nyitott szívű és lelkű emberek, akik életüket és idejüket áldozzák azért, hogy segítsenek és reményt adjanak” – mondta.