„Készen állok a harcra" – Ukránok egy orosz invázió lehetőségéről

Your browser doesn’t support HTML5

Miközben egyre fokozódik a feszültség az ukrán–orosz határon, Kazahsztánban a halálos kimenetelű zavargások után oknyomozó riport készült a volt elnök fényűző életéről. Magyarország ismét lejjebb csúszott a korrupcióérzékelési listán, ennél csak Cipruson nőtt jobban az érzékelt korrupció. Heti multimédiás összefoglaló.

Hetek óta eszkalálódik a feszültség Oroszország és Ukrajna között: Kijev orosz inváziótól tart, Moszkva óriási haderőt állomásoztat az orosz–ukrán határon.

Amikor a Szabad Európa ukrán szerkesztősége egy esetleges orosz invázióról kérdezte Harkov város lakóit, a többség azt mondta, készen állnak, de bíznak benne, hogy nem fog bekövetkezni. A város 42 kilométerre fekszik az orosz határtól.

Your browser doesn’t support HTML5

„Remélem, nem történik meg” – Kelet-ukránok egy esetleges orosz megszállásról

A frontvonalon készült legfrissebb fotókat alább nézheti meg.

Hadgyakorlat, diplomácia, tiltakozás és ima

Elfecsérelt évtized – mondta Győrffy Dóra politológus-közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, amikor a ciklus egymondatos gazdasági értékelésére kértük. Az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság termelékenysége romlott, miközben a térség más országai, így például Románia jelentős javulást tudott elérni. Podcastbeszélgetés Győrffy Dórával és Ruff Bálint kampánytanácsadóval.

Your browser doesn’t support HTML5

Jön a kormányzati pénzeső: csak politikai haszna lesz, gazdasági nem

Az elmúlt tíz évben jelentősen romlott a korrupciós helyzet Magyarországon – derült ki a Transparency International friss jelentéséből. Magyarország ezzel Bulgáriával és Romániával az EU legkorruptabb államai közé tartozik. A korrupcióérzékelési indexet alább tekintheti meg grafikus formában.

Ehhez kapcsolódóan: Egy kicsit megint lejjebb csúsztunk a korrupcióérzékelési listán

A korrupció, a szegénység és az emelkedő gázárak miatti elégedetlenség váltott ki tüntetéshullámot 2022 elején Kazahsztánban. Hetekkel a halálos kimenetelű zavargások után újra vizsgálni kezdték a volt elnök, Nurszultan Nazarbajev és családja vagyonát. Az alábbi videóban foglaltuk össze kollégáink oknyomozó munkáját.

Your browser doesn’t support HTML5

A korábbi kazah elnök, Nazarbajev és családjának palotái

Labanino Rafael politológus-elemző szerint Magyarország a minimális demokráciafeltételnek sem felel meg. A szakértő a Szabad Európának elmondta, hogy az EBESZ megfigyelői már a 2018-as választásról is úgy gondolták, hogy nem volt tisztességes, ezért szerinte azt is kijelenthetjük, hogy a mostani sem lesz az.

Videóban foglalkoztunk a választások tisztaságával, amelyben amellett hogy különbséget tettünk választási csalás és visszaélés között, annak is utánajártunk, hány olyan falu volt Magyarországon a legutóbbi választásokon, ahol csak kormánypárti delegáltak számolták a szavazatokat.

Your browser doesn’t support HTML5

Mit lehet tenni a tiszta választásokért? – Civil műhely, kézikönyv, forródrót

A választások előtt megtartott nyilvános vitákat sokan a demokrácia egyik alapjának tekintik. Magyarországon utoljára 2006-ban került sor hasonlóra. De tudja-e, rajtunk kívül mely országokban maradnak el a politikai viták tizenhat éve? Tippelje meg kvízünkben!