Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország hadgyakorlatokat indított Ukrajna közelében


Orosz ejtőernyős hadgyakorlaton Jaroszlavl térségében, Oroszországban 2022. január 25-én
Orosz ejtőernyős hadgyakorlaton Jaroszlavl térségében, Oroszországban 2022. január 25-én

Oroszország hadgyakorlatokat indított Ukrajna közelében több ezer katonával és több tucat harci repülőgéppel. A Kreml azzal vádolta Washingtont, hogy fokozza a feszültséget, amikor amerikai katonai kontingens Európába telepítését készíti elő, attól tartva, hogy Moszkva megtámadja a szomszédját.

A Nyugat lépéseket tesz annak ellensúlyozására, hogy Moszkva becslések szerint százezer vagy annál is több katonát vont össze az ukrán határ közelében. Joe Biden amerikai elnök szövetséges európai vezetőkkel konzultált, a Pentagon pedig bejelentette, hogy 8500 amerikai katonát helyez fokozott készültségbe egy lehetséges bevetéshez, megerősítendő a NATO jelenlétét a térségben.

Az orosz hadsereg január 25-én közölte, hogy hadgyakorlatokat indított mintegy hatezer katona és legalább hatvan vadászgép részvételével az Ukrajnához közeli Rosztov és Krasznodar térségében, valamint a Moszkva által elcsatolt Krím félszigeten.

Az orosz hírügynökségek az orosz déli katonai körzetet idézve az éleslövészeti manővereket harckészültség-ellenőrzésként írták le röviddel azután, hogy Dmitrij Peszkov szóvivő kijelentette: „az Egyesült Államok fokozza a feszültséget”, és arra figyelmeztetett, hogy a Kreml „nagy aggodalommal figyeli ezeket az amerikai akciókat”.

Arra nem volt utalás, hogy meddig tartanak az orosz gyakorlatok.

XS
SM
MD
LG