Tovább érvényes a védettségi igazolvány, új Pfizer-gyógyszert vesz az állam

Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány.

Május elsejéig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok, a kormány ezzel igazodik az európai uniós országok gyakorlatához. Az eredeti határidő február 15. volt. A virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, de még mindig csaknem 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 88 beteg meghalt.

Az elmúlt 24 órában 17.894 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, velük a járvány kezdete óta összesen 1.600.411 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 88 beteg, velük az elhunytak száma 41.636 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 227.899 fő. Kórházban 4451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint a fertőzések 94 százalékát az omikron okozza.

Az eredetileg tervezett február 15-ike helyett hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely indoklása szerint a hosszabbítással a kormány igazodott az európai uniós országok gyakorlatához.

Ehhez kapcsolódóan: Az omikron-járvány ellenére sok országban feloldják a korlátozásokat

Magyarország Pfizer-gyógyszert vesz

A kormányinfón azt is bejelentették, hogy Magyarország részt vesz az Európai Bizottság Paxlovid gyógybeszerzésében. A Pfizer készítményét a magas kockázatú koronavírusos betegek gyógyításához használják. Magyarország ötvenezer kezelésnek megfelelő Paxlovid beszerzését tervezi.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható. Noha a vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.