Megnézték, mikor kellhet újabb oltás a Pfizerből

A Pfizer-BioNTech vakcina fiolái Torontóban

Brit kutatók szerint a második dózis beadása után 12 hónapon belül szükség lehet az úgynevezett emlékeztető, azaz booster oltásra a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából.

Két londoni tudományos csapat ismertette közös kutatásának eredményét a The Lancet tudományos folyóiratban, amit az Index személezett. A University College London és a londoni Francis Crick Intézet 2021 januárjában 250 önkéntest vizsgált, hogy kiderítse, hogyan változik az oltás után a neutralizáló antitestek termelődése és ennek fényében, mikor lehet szükség újabb oltásra az amerikai vakcinából.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudnunk a delta-variánsról?

A Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla már áprilisban beszélt arról, hogy a vakcina második dózisának beadásától számított 12 hónapon belül nagy valószínűséggel szükség lesz egy harmadik, emlékeztető oltásra is.

A The Lancetben közölt megállapítások szerint a kutatók arra jöttek rá, hogy minél idősebb valaki és minél több idő telik el a vakcina második dózisának beadása után, az illető szervezetében annál nagyobb eséllyel csökken a delta (azt indiai) és a béta (az dél-afrikai) variánsai elleni neutralizáló antitest-termelődés.

Vagyis egy bizonyos idő elteltével szükség lesz a variánsokat is tartalmazó emlékeztető oltásra az idősek és a krónikus betegek esetében is.

Ehhez kapcsolódóan: Duda Ernő: A védettség nélküli oltott ne várjon az államra, intézzen magának Pfizert

Mi történik, ha kevernek két oltást?

Szintén a The Lancet orvosi szaklapban jelent meg annak a kutatásnak az eredménye, amelyben csaknem 700 ember bevonásával azt vizsgálták, mi történik, ha két különböző vakcinából adják be a két dózist.

AstraZeneca után Pfizert kaptak a résztvevők, és mint azt Dobson Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense írta a tudományos cikket elemezve, az oltási reakciók enyhék vagy közepesen súlyosak voltak. Az oltás helyén gyakran duzzanat jelentkezett, fejfájásra, izomfájdalomra panaszkodtak az érintettek, súlyos mellékhatást azonban nem észleltek.