Kijárási korlátozást jelentett be Orbán Viktor, kedd éjféltől él a rendkívüli jogrend

Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án.

December közepére a magyarországi kórházak elérhetik teljesítőképességük határát - indokolta az intézkedéseket a miniszterelnök. Az szórakozóhelyeket bezárják, a tömegközlekedési járatokat sűrítik és ismét ingyenes a parkolás.

A kormány kedd éjféltől bevezeti a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Arra kérik az országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 napig hosszabbítsák meg.

A rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni. Kivétel nélkül mindenhol maszkot kell hordani, ezt a hatóságok kivétel nélkül ellenőrizni fogják, ahol nem hordanak maszkot, azokat a helyeket, azonnal bezárják.

A szórakozóhelyek éjféltől nem nyithatnak ki Magyarországon, mert a tapasztalatok szerint ezekben lehetetlen betartatni a maszkhasználatot, így ezeket bezárják.

"Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe. Éjfélig mindenkinek haza kell érnie"

- mondta a miniszterelnök.

Újra ingyenes a parkolás, illetve járatsűrítést jelentett be a kormány a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban.

Ismét Ausztria a példa

Orbán Viktor azzal kezdte a bejelentést, hogy Ausztriában másfélszer annyi az 1 millió főre jutó fertőzött, mint nálunk, és a tapasztalat szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát.

"Ha így lesz, akkor december közepére a magyarországi kórházak elérhetik a teljesítőképességük határát"

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek a járvány miatt leginkább veszélyeztetettek, és ideje annak, hogy a kormány további lépéseket tegyen, amivel megvédheti a kórházak működőképességét, az idősek életét.

Orbán Viktor szerint látótávolságon belül van a vakcina

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar orvosok és az ápolók világszínvonalúan végzik a munkájukat, de a járványban a végső megoldás a vakcina. Addig kell kitartani, amíg a vakcina megérkezik.

"Ez látótávolságon belül van, tárgyalunk az EU-val, Oroszországgal, Kínával, Izraellel."

A helyzet komoly, de tavasszal már sikerült. Ha betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerül - zárta a rendkívüli bejelentésekről szóló videót a miniszterelnök.

Minden korábbinál magasabbak voltak a legutóbbi járványügyi számok

A kormány azután döntött a kijárási korlátozásról, hogy a kedd reggeli jelentés szerint 24 óra alatt 3989 új fertőzöttet regisztráltak, ami új napi rekordot jelentett, és meghalt 84 idős, krónikus beteg, ami szintén minden korábbinál több halálos áldozatot jelent.