A kampányvakság és a kampányparanoia csapdája leselkedik az ellenzékre, mondja elemzőnk

Your browser doesn’t support HTML5

Sem polgárpukkasztás, sem szentségtörés, hogy szlogen lett egy mulatós nótából, véli kampányszakértőnk, aki abban sem lát kivetnivalót, hogy egy sajtótájékoztatón nevezték meg az államfőjelöltet. Ruff Bálint szerint Márki-Zay Péter nem a magyar Trump, de nem azért, mert megfontoltabban nyilatkozik.
„Ebben semmi rendkívüli nincs” – mondja elemzőnk a Fidesz államfőjelöltjének bejelentéséről. Ruff Bálint szerint normális eljárás, hogy egy újságíró kapott egy fülest, rákérdezett az év végi kormányfői sajtótájékoztatón, a miniszterelnök pedig megerősítette az értesülését. Így kellene működnie a tájékoztatásnak, még ha ezen Novák Katalin bejelentésének ünnepélyessége is múlott. Ami érdekes – teszi hozzá az elemző –, hogy ezzel a folyamattal megint a jól ismert mintát követte a kormánypárt: Kövér László nevének meglebegtetésével kiszivárogtattak egy vad elképzelést, amely megbotránkoztatta a baloldalt, és amelynek fényében a végleges megoldás már enyhébbnek és elfogadhatóbbnak tűnik.

Kampányszakértőnk nem tartja sem polgárpukkasztásnak, sem szentségtörésnek, hogy egy mulatós nóta egyik sorát emelte szlogenné a kormány, és ráadásul erre még a kormányfő is rásegített az előbb említett tájékoztatón. „Ez nagyon jó dolog” – fogalmazott Ruff Bálint, hiszen a közismert idézettel oda is eljuthat a kampánymondat, ahová a fizetett Facebook-hirdetések nem.

A december végi kormányfői sajtórandevú egy másik tanulsággal is szolgált: akármit gondoljon az ellenzéki oldal Orbán Viktor állóképességéről, a miniszterelnök négy órán át állta a sarat. Úgy válaszolt az ezúttal nem csak baráti oldalról érkező újságírói kérdésekre, hogy egyszer sem esett ki a saját narratívájából, nem keveredett ellentmondásba, nem kellett később magyarázkodnia a kijelentéseiért – foglalta össze a történteket az elemző.

Nem mondható el ugyanez az ellenzéki oldalról, ahol az év vége és az új év eleje továbbra is üzengetésekkel és magyarázkodással telt. Valami konkrétabb látszik kirajzolódni a közös ellenzéki arculatból, és mintha már a programok is közölhető formát öltenének, a kommunikációt mégis a győztes ellenzéki miniszterelnök-jelölt saját parlamenti frakcióalapítási törekvései uralták. Ahogy már korábban is előkerült, ez rontja Márki-Zay Péter rendszeren kívüliségének képét, ugyanakkor arra is utalhat, hogy nem bízik szövetségeseiben, és attól tart, hogy saját képviselőcsoport nélkül a hat ellenzéki párt esetleg megbuktathatja – vélekedik Ruff Bálint.

A kampányparanoia a választásokra készülő erők előtti egyik csapda ­– emlékeztet a tanácsadó. A győzelemért küzdők könnyen elveszíthetik a bizalmat a harcostársakban, ami viszont a választók elveszítéséhez vezet. Ehhez társul általában a kampányvakság, amely fel is erősíti ezeket az érzéseket: aki túlzottan hisz a saját igazában, nem fogadja el a jó szándékú és értő kritikát, nem hallgat a figyelmeztetésekre, az még könnyebben érzi támadónak a saját politikai oldaláról érkező bíráló jelzéseket. Pedig az ezeket megfogalmazók az alapvető emberi természetet követik: saját sorsukat, egzisztenciájukat (is) veszélyeztetheti a félresikló kampány, tehát nem feltétlenül a vezető tekintélyét vagy esélyeit akarják aláásni.

Az ellenzéki gondolkodást ismerve nem lenne meglepő, ha lenne egy B terv ­– mondja Ruff Bálint azokról a pletykákról, hogy egyesek már Márki-Zay Péter lecserélését fontolgatják az ellenzéki miniszterelnök-jelölti poszton. Ezt azonban rendkívül kockázatosnak tartaná a választás előtt három hónappal, hiszen nem tudni, hogy az ellenzéki politikai elitben érezhető elégedetlenség az elmúlt hónapok kampányával kapcsolatban mennyire szivárgott le a szavazók közé, azaz ők is széles körben elégedetlenek-e.

Az ellenzéki kampány finanszírozása is téma volt a napokban: Márki-Zay bírálta szövetségeseit, főként a Jobbikot, amiért kevesebbet adtak a kasszába, majd a Jobbik-elnök Jakab Péter válaszolt is neki a nyilvánosság előtt. Ez a huzavona kártékony üzenet. A Fidesz ismét adott egy leckét ­– figyelmeztetett kampányszakértőnk. „Azzal, hogy Orbán Viktor pártelnök levélben kért támogatást a szimpatizánsoktól – bár ezt megmosolyoghatja az ellentábor –, azt az üzenetet erősíti híveiben, hogy a kormánypárt nem az oligarchák pénzéből él, mint szerinte az ellenzék” – fogalmaz Ruff Bálint.


A podcastban megszólaltatott Ruff Bálint jogászként végzett, és már több sikeres választási kampányban dolgozott. A felvétel idején kommunikációs tanácsadó Botka László szegedi és Pikó András józsefvárosi polgármester mellett.