Koronavírus: több az új fertőzött, és a szennyvízben mért szintek is romlottak

Egy kutató szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a Mol nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án

Múlt héten hat beteg halt meg koronavírus-fertőzésben, eggyel kevesebb, mint egy héttel korábban, ugyanakkor valamivel nőtt az új fertőzöttek száma. A koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja enyhén emelkedett az elmúlt héten a korábbi stagnáláshoz képest.

Előző héten 957 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2.195.926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont. Egy héttel korábban 867 új fertőzöttről számoltak be.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: múlt héten meghalt hat beteg, velük az elhunytak száma 48.751-re emelkedett. Egy héttel korábban hét halottról adtak tájékoztatást. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2.143.184, az aktív fertőzötteké pedig 3991-re csökkent.

Kórházban 361 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg, közülük tizenhárman vannak lélegeztetőgépen. Egy héttel korábban 357-en voltak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük hatan voltak lélegeztetőgépen.

A koronavírus ellen beoltottak száma 6.421.904, közülük 6.209.234-en a második, 3.904.944-en a harmadik, 424.357-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták

NNK: Enyhén emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Országos átlagot tekintve a nyolcadik héten ismét emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

A vizsgált városok többségénél stagnálás tapasztalható, emelkedés Budapest három szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen látható – írták.

Hozzátették: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Egerben és Szekszárdon a mérsékelt, míg a többi helyszínen az emelkedett tartományba sorolható.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint háromszáz covidos van kórházban, egy hét alatt heten haltak bele a betegségbe