Kövesút: a kirgiz autópálya megnyitja az utat az ősi kőzetfestményekhez

Hamarosan könnyen hozzáférhetővé válik a világ egyik legnagyobb és legtávolabbi kőzetképgyűjteménye egy hatalmas autópálya-projektnek köszönhetően, amely Kirgizisztán középső részén halad át.

A Szajmaluu-Tas nemzeti park Kirgizisztán vadregényes Dzsalálábád régiójában található, a fővárostól, Biskektől mintegy kétszáz kilométerre délre.

A területet több ezer lapos bazaltdarab borítja, amelyek évezredek óta egy ősi pásztorútvonal mentén fekszenek.

Körülbelül tízezer ősi petrogrifát – a szikla felszínének lecsiszolásával készült képet – őriznek évezredek óta. Néhány ábrázolás becslések szerint ötezer éves lehet. A Szajmaluu-Tas kirgiz nyelven mintás követ jelent.

A szent hegyoldalon található az ősi sziklarajzok legnagyobb gyűjteménye Közép-Ázsiában, de a helyszínre évente csak néhány ember jut el a rendkívüli távolság és amiatt, hogy korlátozott idő áll rendelkezésre a bejutásra.

A Szajmaluu-Tas általában csak két-három hétig érhető el minden augusztusban, amikor a nyári nap rövid időre megolvasztja a hegyi havat, mielőtt megérkezik az ősz.

A Szajmaluu-Tas Biskekből tízórás, kanyargós autóútra fekszik a hegyeken keresztül, amelyet egy körülbelül négyórás túra követ. Az észak–déli autópálya néven ismert hatalmas infrastrukturális projektnek köszönhetően azonban hamarosan sokkal könnyebb lesz megközelíteni a helyszínt.

Az észak–déli autópálya (a 2017-es kép még az építkezést mutatja) egyenesen Közép-Kirgizisztán hegyein vág majd keresztül, összekötve az északi Biskeket a déli Os város közelében fekvő Dzsalálábáddal.

A kirgizisztáni észak–déli autópálya egy szakasza egy 2021 novemberében készült képen

A nagyrészt kínai pénzből finanszírozott autópálya, amely a pekingi Egy övezet, egy út kezdeményezés része, a tervek szerint jövőre nyílik meg. Az autópálya közvetlenül a Szajmaluu-Tas bejárata mellett halad majd el, így a helyszín egyetlen nap alatt elérhető lesz Biskekből.

A Biskekben élő Altinaj Kudajbergen idegenvezető (a képen 2021 augusztusában a Szajmaluu-Tashoz tett túra során) a Szabad Európának elmondta, hogy a helyiek vegyes érzelmekkel viszonyulnak az autópálya által a szent helynél történt változásokhoz.

„Jó, hogy több ember láthatja majd a helyet, megismerheti a történelmet és felfedezheti a kőzetrajzokat.” De az idegenvezető és művészeti szakértő szerint „minden dolog, ami hozzáférhetőbbé válik, valahogy le is értékelődhet”.

Kudajbergen amiatt is aggódik, hogy a szinte lehetetlen megóvni a helyszínt, és a vandalizmus is fokozódni fog.

„Már most is vannak olyan kőzetrajzok, amelyeken a közelmúltból származó nevek szerepelnek, például hogy ez és ez volt itt, meg ilyesmi. Igazából ez érdekes, láthatjuk, hogy mi számított a különböző korok embereinek. Vannak az ősi petrogrifákon vadászjelenetek és szántás, aztán a XX. és XXI. században már inkább az önkifejezés. Mindenki csak a nevét írja oda.”

Kudajbergen szerint tavaly nyáron meglepetésként érte a helyszínre látogatókat, hogy több száz szexjelenetet láthattak a sziklákon. „Mindenki nagyon izgatott volt emiatt – mondja az idegenvezető. – Azt mondták, hogy nem szóltunk, hogy ez a Kámaszútra itt lesz!”

Egy vad hermelin, amelyet 2021 augusztusában fotóztak a Szajmaluu-Tasnál. Az állat bundája a nyári barna színről fehérre változik a közelgő őszi havazás idejére

Stephen Lioy amerikai turisztikai újságíró, aki a galériában látható fotókat készítette, azt mondja, hogy a hegyoldal „az egyik legfigyelemreméltóbb történelmi helyszín, ahol valaha jártam Közép-Ázsiában”, és reméli, hogy a kirgiz hatóságok képesek lesznek megőrizni a Szajmaluu-Tast a jövő generációi számára azután is, hogy megnyílik a közeli autópálya.

Kudajbergen is hasonlóképp érez, de rámutat, hogy ha valaki látni akarja a művészetet, akkor valószínűleg mostanában kell felkerekednie, amíg még lehet bolyongani a vad hegyoldalon, ahol még nincsenek jelzések vagy kerítések, és a sziklákon ábrázolt több ezer ősi karakter „még megmutathatja magát annak, akinek látnia kell őket”.

Írta Amos Chapple Stephen Lioy tudósítása alapján..