Ostrom, megszállás, fegyverkezés és válság

Your browser doesn’t support HTML5

A Capitolium ostromától és a Navalnij melletti tüntetésektől kezdve az afganisztáni tálib hatalomátvételen és a belarusz–lengyel határon kialakult menekültválságon át az ukrán–orosz feszültségig: videókkal és képgalériákkal foglaltuk össze 2021 legfontosabb külpolitikai történéseit.

A Capitolium ostroma és az USA 46. elnöke

Nem kezdődött békésen 2021 az Egyesült Államokban, ahol Trump támogatói január 6-án megostromolták a Capitoliumot. Az incidensben öt ember, köztük egy rendőr életét vesztette. A Donald Trump elleni impeachmenteljárás alatt kerültek elő a Capitolium biztonsági kameráinak felvételei az erőszakos támadás újabb részleteiről. Ezek szerint több képviselő, sőt az akkori alelnök is veszélyben volt.

Your browser doesn’t support HTML5

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról

Január 20-án letette esküjét az Egyesült Államok 46. elnöke, Joe Biden.

"Ez a mi történelmi pillanatunk” - Joe Biden eskütétele

Tizedik évébe lépett a háború

2021-ben már tíz éve tart a háború, aminél csak egy évvel idősebb az a kislány, aki arról mesél, milyen az életük, miután a háborúban elvesztették mindenüket. Szíriában patthelyzet van, fellángoló erőszak és egyre mélyebb humanitárius válság.

Your browser doesn’t support HTML5

"Azt álmodtam, hogy boldogok voltunk és az otthonunk nincs lerombolva"

Ellenzéki vezető rács mögött

Amint visszaért Moszkvába Németországból, ahol Novicsok-idegmérgezés miatt kezelték, letartóztatták és bíróság elé állították Putyin kihívóját, az orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt.

Börtönből ki és be: Navalnij harca az orosz hatóságokkal

Navalnij és korrupcióellenes alapítványa volt az, amely közzétette a videót, amely Putyin állítólagos palotáját mutatja be. Az ellenzéki vezető szerint van benne egyebek között sztriptízklub, kaszinó és nyolcszáz dollár értékű vécékefe is.

Your browser doesn’t support HTML5

Rúdtánc és luxus: Navalnij videója Putyin állítólagos palotájáról

Bebörtönzése után tömegek tüntettek egész Oroszországban Navalnij szabadon engedéséért. Sokkolók, fojtófogás és fizikai bántalmazás: oroszországi stábunk felvette a békés tüntetők elleni erőszakot.

Your browser doesn’t support HTML5

Rendőri brutalitás a Kreml-ellenes tüntetéseken

Rossz bánásmódról számoltak be a Navalnij szabadon engedését követelő kormányellenes tüntetéseken őrizetbe vettek. Nem kaptak se ügyvédet, se ételt. Húsz embert zsúfoltak egy cellába, ahonnan mosdóra sem engedték ki őket.

Your browser doesn’t support HTML5

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás

Elszigeteltség és alvásmegvonás: ilyen az élet a pokrovi börtönben, ahol a hírek szerint az orosz ellenzéki vezetőnek le kell töltenie büntetését.

Your browser doesn’t support HTML5

A börtön, ahol Navalnijt valószínűleg fogva tartják

Orosz nyelvű szerkesztőségünk, a Current Time felvételeinek segítségével bizonyította be egy szentpétervári tüntető, hogy hamisan vádolták. A férfit emiatt engedte el a bíróság, miután a rendőrség megpróbálta hamisan megvádolni.

Your browser doesn’t support HTML5

A Szabad Európa videója segített egy tüntetőn

Nem számít, mióta élnek Oroszországban, van-e ott családjuk. Több olyan külföldi állampolgárt is, aki a Navalnijt támogató tüntetéseken vett részt, kiutasítanak, vagy már el is kellett hagyniuk az országot.

Your browser doesn’t support HTML5

Ha tüntettél – eltűnhetsz

Mianmar: véres tüntetések a katonai puccs ellen

Katonai parádéval ünnepeltek Mianmarban márciusban, miközben folytatódtak a tüntetések. Mintegy 320, a puccs ellen tiltakozó embert ölt meg a hadsereg.

Your browser doesn’t support HTML5

Káosz és vérontás Mianmarban

Köztük egy húszéves lányt is, akit a biztonsági erők fejbe lőttek az egyik katonaipuccs-ellenes tüntetésen Mianmarban. Tíz napig küzdöttek az életéért. Temetésén nagy tömeg vett részt.

Your browser doesn’t support HTML5

Búcsú a tüntetés fiatal áldozatától

Az izraeli–palesztin konfliktus és Netanjáhú választási veresége

Indulatokat váltottak ki a ramadán alatti korlátozások Izrael és Palesztina között. A palesztin tiltakozásra válaszul április 26-án Izrael korlátozásokat jelentett be a gázai halászati zónára.

Villanógránát és lángoló abroncsok: fokozódik az izraeli-palesztin konfliktus

Egy hatéves palesztin kislányt a család összedőlt háza alól mentettek ki. Rajta kívül csak az édesapa élte túl a robbanást, vele a kórházban találkozhatott újra. Az izraeli–palesztin konfliktus áldozatainak negyede gyermek.

Your browser doesn’t support HTML5

Gyermekek a kereszttűzben

A választási eredmények értelmében tizenkét évnyi folyamatos kormányzás után távozott posztjáról Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök.

12 év képekben: Benjamin Netanjáhú

A nagy találkozás

Június 16-án találkozott Genfben Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ennek kapcsán felelevenítettük az előző amerikai elnökök és Putyin találkozóit.

Your browser doesn’t support HTML5

Putyin és öt amerikai elnök: történelmi orosz-amerikai találkozók

Korrupció és megfigyelés: az év botrányai

Az év egyik nagy botránya volt, amikor októberben a Pandora-iratok mögött álló nemzetközi oknyomozó újságírók adatokat szivárogtattak ki a volt szovjet köztársaságok vezetői és a vagyonukat offshore-cégekben rejtegetők kapcsolatáról. A nyomozást több mint hatszáz újságíró végezte a világ százötven szerkesztőségéből. Magyarok is szerepeltek az iratokban.

Your browser doesn’t support HTML5

Pandora-iratok: a poszt-szovjet vezetőké mellett néhány magyar név is előkerült

Az év másik világrengető botránya a Pegasus kémszoftver általi megfigyelés volt. Folyamatosan neveztek meg új embereket, akiket megfigyelhettek az izraeli kémfegyverrel. A kiszivárgott adatbázis szerint négy kontinensen több mint ötven országban vethették be a Pegasust. Kik az érintettek Magyarországon, és hogyan reagált a kormány? Rövid videóban mondtuk el.

Your browser doesn’t support HTML5

Macron francia elnök is az érintettek között: 5 dolog a Pegasus-botrányról

Távozás

99 éves korában, április 9-én meghalt Fülöp herceg, aki 2017-ben vonult vissza a közélettől. Addig több mint 5500 beszédet tartott, illetve 22 ezer hivatalos eseményen vett részt.

100 évnyi élet képeken

Belaruszban a helyzet változatlan volt 2021-ben is

Moszkva a kilencvenes évek óta küld pénzt Minszknek. Bár olykor feszült a két ország közötti viszony, Oroszország továbbra is Belarusz fő támogatója mind politikailag, mind gazdaságilag. Belarusz jelentős összeggel tartozik Oroszországnak, de pontosan mennyivel? Videónkból ez is kiderül.

Your browser doesn’t support HTML5

Mennyi pénzzel támogatta Oroszország Belaruszt?

Harcról, nyomásgyakorlásról és Vlagyimir Putyin orosz elnökről is kérdezte a Szabad Európa Szvjatlana Cihanouszkaját. A belarusz ellenzéki vezető szerkesztőségünk prágai központjába látogatott, ahol tíz, az olvasóink által beküldött kérdésre felelt röviden.

Your browser doesn’t support HTML5

Mivel fenyegették meg a belarusz ellenzék vezetőjét? - exkluzív villáminterjú Cihanouszkajával

A Szabad Európa belarusz szerkesztősége megkeresett több olyan idős embert, akit nem riaszt el semmi. Sok nyugdíjas azon az áron is tüntetett Belaruszban, hogy kifizethetetlen bírságokkal sújtotta őket a hatalom emiatt.

Your browser doesn’t support HTML5

"Az utolsó falat kenyérre valót is elvennék" - nyugdíjas tüntetők történetei

Raman Bandarenka belehalt sérüléseibe, miután összeverték Belaruszban – valószínűleg rendőrök. A hivatalos vélemény szerint részeg volt. Ám az orvos, aki kimutatta, hogy nem volt alkohol a férfi szervezetében, rács mögé került.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy gyilkossági ügy margójára

A minszki svéd nagykövetségre menekült egy belarusz férfi a fiával a rendőrök elől egy tüntetésről. A svéd hatóságok szerint nem kérhetnek politikai menedékjogot a követségen, de nem is küldték el őket. A nemrég nyilvánosságra került felvételek tanúsága szerint a helyzet hónapok óta tart.

Your browser doesn’t support HTML5

Patthelyzet: a svéd nagykövetségen rekedt egy belarusz férfi és a fia

Kriszcina Cimanouszkaját azután akarták visszavinni Belaruszba, hogy kritizálta edzőit a tokiói olimpián. A 24 éves futó a japán rendőrségtől kért segítséget. A japán ellenzék egy tagja azonban hiába kereste a sportolót a reptéri rendőrségen. A NOB szővivője is megszólalt az ügyben.

Your browser doesn’t support HTML5

“Nyomást gyakorolnak rám”: videóban üzent a belarusz sprinter

A belarusz rezsimet hibáztatja Vitalij Sisav haláláért az a férfi, aki rátalált a belarusz aktivista holttestére a lakásához közeli kijevi parkban. Az Ukrajnai Belarusz Ház (BDU) tüntetést szervez a kijevi belarusz nagykövetség előtt. Cihanouszkaja ellenzéki vezető is megszólalt az ügyben.

Your browser doesn’t support HTML5

“Különleges egységeket küldtek”: megszólalt a felakasztva talált belarusz aktivista munkatársa

Választások

Az orosz parlamenti választások az Egységes Oroszország kormánypárt győzelmével zárultak, de számos feltételezett rendellenességről érkezett bejelentés. A közösségi médiában közzétett videókon például látszik, hogy egy szavazó egyszerre több szavazólapot dob be az urnába.

Your browser doesn’t support HTML5

Putyin pártja győzött: videón a feltételezett választási csalások

A szeptember 26-i német szövetségi választásokkal véget ért egy korszak, leköszönt Angela Merkel kancellár.

Merkel 16 éve képekben

Afganisztán: az amerikaiak elhagyták az országot, a tálibok visszatértek

Lencsevégen, ahogy az afganisztáni különleges egységek fegyveres harcban kiszabadítanak a tálibok fogságából egy afgán rendőrkapitányt Kandahár déli részén. A Reuters fotóriporterét később halálos találat érte. Ez volt az utolsó munkája.

Képek az afgán harcvonalról: fegyveres mentőakció és rakétatámadás

Harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba a tálib milíciák. Riportunkban megszólalt a Szabad Európa közel-keleti igazgatója is.

Your browser doesn’t support HTML5

"Holnap meg is ölhetnek, akkor sem félek tőlük" - a tálibok elfoglalták Kabult

Az UNICEF adatai szerint több mint 390 000 ember kényszerült lakóhelye elhagyására a tálibok hatalomátvétele miatt Afganisztánban. A menekültek fele gyermek. Közülük van, akinek a szüleivel, van, akinek viszont a családja nélkül kell elmenekülnie a hazájából egy békésebb élet reményében.

Csecsemők és gyerekek a menekültek között

Több millió munkanélküli, készpénzhiány és akadozó áruszállítás. Gazdasági válság alakult ki Afganisztánban a tálib hatalomátvétel után. Sokaknak nincs más választásuk: személyes tárgyaikat adják el, hogy ételt tudjanak venni családjuk számára.

Your browser doesn’t support HTML5

Se pénz, se munka: személyes tárgyaikat adják el afgánok a túlélésért

Amióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, homályos kijelentéseket tettek arról, hogy engedélyezik-e a lányok oktatását, ezért a középiskolás lányok inkább otthon maradnak. Többen a jövőjükkel kapcsolatos félelmeikről beszéltek a Szabad Európa afgán szerkesztőségének.

Your browser doesn’t support HTML5

„Minden álmom megsemmisült”: afgán diáklányok az oktatásról

Az afgán női kézilabda-válogatott nemzetközi meccsekre készült, de sem utazni, sem versenyezni nem tudnak, mert a tálibok de facto megtiltották a nőknek a sportolást. A csapatkapitány, Homájra Barakzáj azt mondja, az elmúlt egy hónapban ki sem mozdult otthonról, mert fél a megtorlástól.

Your browser doesn’t support HTML5

Szobafogságban Kabulban: Egy afgán sportolónő attól fél, véget ér a karrierje

A gyermekkorom és az országom: Húsz év Afganisztánban Phil Grabsky és Shoaib Sharifi több rangos díjat nyert filmrendező dokumentumfilmje. A mozi egy Afganisztánban felnövő fiatal szemével mutat be húsz évet az ország életéből.

Your browser doesn’t support HTML5

A gyermekkorom és az országom: húsz év Afganisztánban

A tálibok korábban azt mondták, tiszteletben tartják a nők jogait – az iszlám törvényein belül. Azóta azonban, hogy hatalomra kerültek, szinte csak fiúk és férfiak járnak középiskolába és egyetemre. Mi történt a nőkkel a tálib hatalomátvétel óta? Helyzetjelentés Kabul utcáiról.

A burka mögött

Az UNICEF jelentése szerint 1,3 millió, öt éven aluli gyereknek azonnali kezelésre lenne szüksége az országban, hogy megmentsék a kiszáradástól.

Hátrahagyottak – egymillió gyerek van életveszélyben az alultápláltság miatt Afganisztánban

Több tucat alultáplált gyermeket kezelnek Afganisztán Gór tartománybeli központi kórházában. A helyzet az egyre inkább elszegényedő népesség körében csak még rosszabb lesz az országot sújtó szárazság és a tálib hatalomátvételt követő gazdasági összeomlás miatt.

Your browser doesn’t support HTML5

Egymillió afgán gyermek van közvetlen életveszélyben alultápláltság miatt

Túszok egy politikus kezében

November közepére legalább nyolc ember vesztette életét a belarusz és lengyel határon, ahol több hónapra patthelyzetbe kerültek a menekültek, mert a belaruszok a lengyel határhoz, ők meg vissza, a belaruszhoz irányították vagy szállították őket. Az EU Lukasenka belarusz vezetőt okolta a történtekért, akit azzal vádolnak, hogy a menekülteket használja túszként politikai játszmájához. Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyalt Lukasenkával a menekülteknek nyújtott humanitárius segélyekről.

Négyezer menekült vár még mindig sorsára a belarusz–lengyel határon

A lengyel hatóságok vízágyúval válaszoltak arra, hogy a migránsok kövekkel dobálták meg őket.

Your browser doesn’t support HTML5

Kövekkel dobálóztak a migránsok, vízágyúval válaszoltak a hatóságok

November végén már megkezdték a menekültek hazautaztatását, de a becslések szerint még közel tízezren lehettek Belaruszban akkor. Az első hóesésben a gyerekek hógolyóztak, eközben szüleik meleg ételről és tiszta ruháról próbáltak gondoskodni. A migránsválságban eddig legkevesebb tízen vesztették életüket.

Your browser doesn’t support HTML5

Így vészelik át az első hóesést a belarusz-lengyel határon a menekültek

Miközben a világ a belarusz–lengyel határra figyelt, a francia–brit partok között is menekültválság alakult ki. Novemberben tizenöt holttesthez riasztották a halászok a francia hatóságokat Calais tengerpartjánál. Az elhunytak Franciaországból próbáltak Nagy-Britanniába jutni csónakkal a La Manche csatornán át.

Nők és gyerekek is a francia-brit migránsválság áldozatai között

Fegyverkezés a határon

Ukrajna attól tart, hogy a Kreml újabb támadást indíthat az ország ellen hét évvel azután, hogy elfoglalta a Krímet. A luhanszki és donyecki régióban farkasszemet néznek egymással az ukrán és az oroszbarát szeparatista erők.

A „béke” utolsó pillanatai? – Pattanásig feszült a helyzet az orosz–ukrán határon

Az ukrán hatóságok szerint a Kreml több mint kilencvenezer orosz katonát mozgósított a határra és a Krím félszigetre, amelyet Oroszország 2014-ben foglalt el Ukrajnától.

Műholdfelvételeken az orosz csapatösszevonások az ukrán határ közelében és a Krím-félszigeten

Az ukrán hadsereg egyik tagja szerint egyre inkább hibrid háború felé tartanak: nem mindig látható módon, de veszélyt jelent rájuk az ellenség. Egy másik katona két nappal társa elvesztése után azt mondta, szerinte az orosz csapatok bármire képesek.

Your browser doesn’t support HTML5

„Bármire képesek”: Újabb megszállástól tartanak az ukrán határon