Lázár János vezette alapítványt gazdagít a Miniszterelnökségtől utalt tizenötmilliárd

Lázár János hivatalos Facebook-oldalán található kép, amely egy 2022. június 6-i bejegyzés mellett szerepel, és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság területén készült, a Békés megyei Mezőhegyesen

Alig négy nappal az áprilisi parlamenti választás előtt csoportosított át a Miniszterelnökség tizenötmilliárd forintot „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása” címszóval. Most kiderült, hova került a pénz.

Ez pedig az Átlátszó közérdekű adatigénylésének köszönhető, amelyre válaszul a Gulyás Gergely vezette minisztérium elárulta, hogy a pénzt a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kapta, az alapítvány kuratóriumi elnöke a kormányba miniszterként visszatérő Lázár János. Ehhez az alapítványhoz tartozik egyebek között a mezőhegyesi ménesbirtok.

Azt, hogy ezek a milliárdok az alapítványhoz kerüljenek, egy tavaly elfogadott törvény tette lehetővé, ugyanis 2021 áprilisában szavazta meg az Országgyűlés fideszes többsége a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényeket. Ez volt az a törvénycsomag, amellyel prémiumingatlanok, kastélyok, birtokok, részvénycsomagok és a legfontosabb kulturális intézmények kerültek főként fideszes vagy a Fideszhez közel álló személyek vezette alapítványokhoz. Nem utolsósorban egy füst alatt tizenkét egyetem került alapítványi vagy egyházi fenntartásba.

Ehhez kapcsolódóan: Gyors felsőoktatási modellváltás

Az alapítványok az ingyen kapott vagyonnal szabadon gazdálkodhatnak, az alapítványok kuratóriumának vezetőit pedig a parlament csak kétharmados többséggel cserélheti le.

A ménesbirtokot egyébként 2016-ban 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam, több tízmilliárd forintot költött rá, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki.

Mint azt összefoglalójában a 444 megjegyzi, a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság legelőit, erdeit, szántóit tavaly adta a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány vagyonkezelésébe az állam, és a közalapítvány indulótőkeként megkapta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. százszázalékos részvénycsomagját is.

A birtok összterülete a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. honlapján olvasható tájékoztató szerint 9862 hektár, amiből szántóterület 8067 hektár. A dolgozói létszám 520-550 fő.

A jogelőd az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka. A jogutód változatlan célokkal, de a modern és nyereséges mezőgazdasági termelés érdekében meghatározott feladatokkal folytatja a megkezdett hagyományokat. Fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés, a vetőmagtermesztés és -feldolgozás, a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, valamint az erdő- és vadgazdálkodás volt.