2020: válogatás a Szabad Európa fotósainak legjobb képeiből

A kozmikus sugárzás elnevezésű kutatóállomás az örmény Aragats-hegységen 3200 méter magasságban. Fotó: Amos Chapple (RFE/RL)

Egy járvány, amely felülírta az egész világ éves terveit, egy kegyetlen háború Hegyi-Karabhban, amely ezrek életét követelte, egy tüntetéssorozat Belarusz jeges utcáin, amelyek mind a mai napig nem zárultak le. Események, melyeket a helyiekkel együtt élhetett és él át a világ a Szabad Európa fotósainak lencséin keresztül. Ezekből a képekből válogattunk.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság alkalmazottai a kijevi repülőgépszerencsétlenség áldozatait gyászolják. A repülőgépet azután lőtték le, hogy felszállt a tehráni repülőtérről január 8-án. Az iráni katonaság hibának titulálta az eseményt. 9 légiutaskísérő és 167 utas vesztette életét.

Az amerikai légierő egyik E-11 A típusú bombázója, miután az lezuhant Kabul városától délre, Afganisztánban. A katasztrófa legkevesebb két áldozatot követelt.

A hatóság emberei körbekerítik azt a területet, ahol egy férfi felgyújtotta magát Kijevben február 26-án. Az eset az elnöki hivatal előtt rendezett tüntetésen történt, a férfi életben maradt.

Letartóztatnak egy fiatal nőt az egyik Nemzetközi Nőnapon rendezett tüntetésen Bishkekben. A kirgiz fővárosban mintegy 70 embert, köztük újságírókat és emberi jogi aktivistákat fogtak el március 8-án.

Az ukrán falu, Mahdin lakói állataikkal együtt elhagyják otthonukat április 18-án miután erdőtüzek tették lakhatatlanná a területet.

Baku utcáit fertőtlenítik április 18-án a koronavírus elleni harc részeként.

Katonai felvonulást rendeztek Minszkben a II. világháború lezárásának 75. évfordulója alkalmából május 9-én. A nagyszabású rendezvényt a koronavírus-járvány ellenére is megtartották.

Tüntetőket fogtak el Kazahsztánban június 6-án. Az ellenzéki demonstrálók demokratikus reformokat követeltek, több mint száz embert közülük letartóztattak.

A koronavírus-járvány miatt bevezett szigorítások ellen tüntettek Szerbiában július 8-án.

Egy sebesültet cipelnek a vállukon ezek a férfiak Minszkben. Az augusztus 9-i választásokat követően országszerte tüntetések törtek ki Belaruszban.

Bosznia-Hercegovia ikonikus hídját az Arany szeptember elnevezésű esemény alkalmából világították ki. Szeptember a gyermekrák elleni küzdelem hónapja.

Törmelék tölti meg ezt az azerbajdzsáni lakóházat miután egy rakéta becsapódott október 11-én. A háború Hegyi-Karabahban szeptemberben robbant ki és hat héten át tartott.

Tömeg gyűlt össze a szerb ortodox egyház fejének temetésén november 1-jén. Amfilohije Radović 82 éves korában hunyt el miután megfertőzött koronavírussal.

Egy berkucsi, vagyis egy sassal vadászó férfi megpihen madarával együtt Kazahsztánban december 5-én.