Lengyel ellenérzések Mátyás király könyvének visszaadása miatt

Miután Magyarország visszaadott Lengyelországnak egy ősi páncélt, Varsó viszonzásképp egy középkori kötetet ajándékozna Budapestnek, de sok helyi ellenzi a lépést.

A Corvinus katalógus gazdagon illusztrált nyitó oldala

A lengyel kormány szeretne egy nagy becsben tartott könyvet ajándékozni Magyarországnak, de a gesztus egyre valószínűtlenebbnek tűnik, miután tisztviselők és egyházi személyek is ellenkeztek.

A vita tárgya az úgynevezett Corvinus katalógus, egy XV. századi könyv, amely verses formában írja le a Mátyás király tulajdonában lévő könyvtár tartalmát. A királyi téka több ezer könyvet tartalmazott, a világ egyik legnagyobb könyvgyűjteménye volt, de az 1500-as évek elején a betörő török hadak kifosztották, és tartalma nagyrészt elveszett.

A könyv nyitó lapjain található díszes illusztrációkat Attavante degli Attavanti olasz művész készítette, szerzője pedig Naldus Naldius volt. A kéziratot jelenleg a közép-lengyelországi Toruńban található Kopernikuszi Könyvtárban őrzik, miután 1594-ben egy gazdag helyi lakos a városnak adományozta.

A lengyel kormánypárt egyik képviselője olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné, hogy az állam mintegy 6,2 millió dollárt fizessen a könyvtárnak a könyv tulajdonjogáért, mielőtt Magyarországnak ajándékozná.

Részlet a XV. századi kézirat egyik nyitó lapjáról

A tervezett ajándékozásra egy évvel azután kerül sor, hogy Magyarország visszaadott Lengyelországnak egy XVI. századi páncélt, amely II. Zsigmond Ágost lengyel királyé volt.

Az első világháború után az aranyozott páncélt tévesen egy magyar király vagyontárgyának hitték, és egy budapesti múzeumban tárolták. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a páncél visszaadása „a barátság nevében történt”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök (jobbra) a páncél visszaszolgáltatásának ünnepélyes ceremóniáján Lengyelországban 2021 februárjában

A lengyel és a magyar kormány szoros szövetségre lépett olyan aktuális kérdésekben, mint a migránsok betelepítési kvótája az Európai Unióban. Egyformán a homoszexualitás gyerekeknek történő „népszerűsítésének” tartják az LMBT-jogok melletti kiállást – eme álláspontjaik miatt egyre inkább ellentétbe kerülnek Brüsszellel.

Február 16-án az Európai Bíróság úgy döntött, hogy az EU megvonhatja a támogatást azoktól a tagországoktól, amelyek nem tartják fenn a „jogállamiságot”, így Lengyelország és Magyarország valószínűleg több tízmilliárd eurónyi támogatástól eshet el (ha végül alkalmazni kezdik az erre létrehozott, de eddig nem bevetett jogi mechanizmust).

A Krakkóban kiállított páncél 2021 februárjában

A tágabb értelemben vett geopolitikától eltekintve sok lengyel hevesen ellenzi a Toruń történelmi ékkövének számító Corvin katalógus elajándékozását. A tervezett ajándékozás bírálói szerint a könyv nem hasonlítható össze a páncéllal, mivel az évszázadokkal ezelőtt egy látszólag törvényes vásárlás és adományozás nyomán került lengyel tulajdonba.

Február 14-én Toruń több vezető személyisége közös nyilatkozatban fordult a képviselőkhöz, hogy „vonják vissza a kezdeményezést, amely arra irányul, hogy a toruńi Kopernikuszi Könyvtárat megfosszák a gyűjteményében lévő, felbecsülhetetlen értékű kézirattól, amely jelentős kincs Toruń és a régió számára és elválaszthatatlan része Lengyelország szellemi és anyagi örökségének”.

Az ajándékozás megakadályozására petíciót indítottak.

Egy kesztyűs könyvtáros mutatja a kötetet

Piotr Babinetz, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselője a lengyel médiának azt mondta, hogy „nem lepődik meg azon, hogy vita van”, de „mi ezt abból a szempontból nézzük, hogy milyen nagy károkat szenvedett Lengyelország több háború során. A magyarok is nagy veszteségeket szenvedtek a török inváziók miatt – például a Corvin Mátyás királyi könyvtár esetében –, és szeretnék, ha ez a kézirat hazatérne.”