Liza, a négyéves kislány, akit egy orosz rakéta ölt meg

"Egy angyal édesanyja vagyok" – írta korábban az Instagramon Liza Dmitrijeva édesanyja, aki egészen július 14-éig dokumentálta Down-szindrómás négyéves kislánya nevelésének nehézségeit és örömét. Addig, amíg Liza a vinnicjai orosz rakétatámadásban meg nem halt, édesanyja pedig súlyosan megsérült.

Ezek a képek egy Vinnicja mellett levendulamezőn készültek Irina Dmitrijeváról és lányáról, Elizavetáról július elején.

A levendulamezős fényképezkedés után egy héttel több orosz rakéta csapódott a Kijevtől délnyugatra fekvő Vinnicja város központjába.

A július 14-ei vinnicjai központ a rakétacsapás után

A rakéták legkevesebb 23 embert öltek meg, köztük a 4 éves Elizavetát. Édesanyja, Irina, a támadásban elvesztette egyik lábát és a hírek szerint még mindig kómában van.

Irina a karjára tetováltatta lánya nevét 2019-ben

Irina és párja a várandósság alatt tudták meg, hogy a kislány Down-szindrómás.

"Annyira boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy gyermekünk lesz. Rögtön megjelent előttünk egy tökéletes család, a mi családunk képe. De a sors máshogy gondolta," emlékezett vissza egy Instagram-posztban Irina. “Próbáltunk lelkileg felkészülni rá, hogy milyen fájdalmak, megaláztatások, csalódások és félelmek várnak majd ránk."

Irinától azt is megkérdezték az orvosok, miért tartja meg a "beteg" babát.

A házaspár úgy döntött, hogy megtartják a babát. Ezzel együtt azt is elhatározták, hogy úgy fogják felnevelni, hogy "megmutatják neki a világot, és nem rejtik őt a négy fal közé".

Liza 7 hónapos volt, amikor szívműtéten esett át. A kórházban Irina végignézte, ahogy a kislányukat "kiviszik a műtőből, és átszállítják az intenzív osztályra, miközben kis teste infúzióra volt kötve.... Olyan kicsi és védtelen volt".

Több mint öt óra várakozás után közölték a szülőkkel, hogy a műtét sikeres volt.

Liza 2019 márciusában ünnepelte első születésnapját. Irina az Instagramon annyit írt: "Egy angyal anyukája vagyok"

2019 júniusában Irina arról számolt be, hogy "Liza önállóan, támogatás nélkül ül!" Hozzátette: "Egyeseknek csak egy apróság, de nekünk hihetetlen.... Liza egy harcos és egy hős, egy erős kislány, akit őrülten szeretünk".

"Nekünk, sajátos nevelési igényű gyermekek anyukáinak minden új készség és képesség nagy örömet jelent, ami mögött rengeteg munka van" - írta Irina.

A 2019-es fotón Irina egy dél-kijevi parkban pihen, miközben kislánya a babakocsiban alszik

Liza holtteste egy kitakart fényképen, amelyet az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat tett közzé a július 14-i vinnyicai rakétacsapás után

"Ma mindannyiunkban megfagyott a vér a vinnicjai támadás után, egy felborult babakocsi fotója láttán . A híreket olvasva rájöttem, hogy ismerem ezt a kislányt. Ismertem.... A gyilkosokról nem fogok mindent leírni, amit szeretnék. Helyette inkább Lizáról írok nektek", tweetelte nem sokkal a rakétatámadás után Ukrajna first ladyje, Olena Zelenszka.

"A karácsonyi ünnepekre készült videófelvétel közben találkoztunk. A kislánynak sikerült összefestékeznie nemcsak saját magát, a ruháját, hanem az összes többi gyereket, engem, az operatőröket és a rendezőt is mindössze fél óra alatt..... Élve nézd meg őt, kérlek! A szeretteivel együtt siratom én is."