Magánbeszélgetései során tett megjegyzései miatt hét év börtön vár a volt orosz rendőrre

Szergej Vedel a moszkvai ítélethirdetésen 2023. április 24-én

A bíróság bűnösnek találta „hamis információk” terjesztése miatt, és hét év szabadságvesztésre ítélte Szergej Vedelt, amiért több lehallgatott telefonbeszélgetésében is azt mondta, hogy az orosz haderő ukrajnai veszteségei súlyosabbak a hivatalosan közöltnél.

Danyijil Berman, az egykori rendőr ügyvédje úgy vélekedett, hogy a vádemelés törvénytelen, mivel azt barátokkal, kollégákkal folytatott telefonos magánbeszélgetésekre alapozták, így nincs szó semmilyen információ terjesztéséről.

A nyomozók szerint az ukrajnai születésű Vedel három beszélgetése során is kijelentette, hogy az orosz veszteségek jóval súlyosabbak, mint a hivatalos statisztikák mutatják, valamint érintette a civilek meggyilkolását, illetve azt mondta, hogy a kijevi kormány nem náci, ahogy az orosz propaganda állítja.

A férfit 2022. március 18-án vették őrizetbe, miután lehallgatták a beszélgetését 67 éves édesapja egyik barátjával, egy kijevi rendőrrel, akitől információkat próbált kapni az ukrán fővároshoz közeli Bucsában élő barátairól és rokonairól.

Állítólag háromszáz civilt mészároltak le az orosz katonák Bucsában

Vedel elismerte, hogy ő hallható a felvételen, és bocsánatot kért az illetékes moszkvai törvényszéktől.

A férfi volt az első, aki ellen vádat emeltek a tavaly elfogadott új törvények alapján.

Pár nappal azután, hogy 2022. február 24-én megindította ukrajnai invázióját, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely akár tíz évig terjedő börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi a hadműveletekkel kapcsolatos „hamis információk” terjesztéséért, „súlyos következmények” esetén ez tizenöt évre nő.

A fegyveres erők „hiteltelenítéséért” már több mint 5800 eljárás indult az országban. Ez is jól mutatja, hogy Moszkva minden eszközzel irányítani akarja az ukrajnai háborúról szóló narratívát.