Még a választások előtt elmegy Moszkvába Orbán Viktor

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2016. február 17-én

Paks 2., a Szputnyik-vakcina magyarországi gyártása, gázszállítás, űrprogram – Szijjártó Péter szerint ezekről a témákról biztosan szó esik majd Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai tárgyalásán, amely várhatóan február elsején lesz.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek beszélt a magyar kormányfő oroszországi útjáról. Szijjártó Péter szerint a Paks 2. atomerőmű-projekt lesz az egyik fő napirendi téma.

Atomenergia és gázszállítás

„A Roszatom már a látványos építkezéshez készíti elő a terepet. Szeretnénk, ha a projekt már az év első felében a megvalósítási fázisba lépne”fogalmazott az interjúban Szijjártó Péter. Hozzátette: az évtized végére Magyarország szeretné üzembe helyezni a két új reaktort. Azokkal és a folyamatban lévő napelemes beruházásokkal Magyarország is önellátó lesz az áramellátásban.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Budapest is szeretne tárgyalni a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról a mennyiség növelése érdekében, amely az energiaválság miatt kedvező lesz a hosszú távú szállítási megállapodással.

Ehhez kapcsolódóan: Jánossy: „Közjogi Csernobil” Orbán zöldpolitikája

Őszre az orosz vakcina gyártóhelye lenne Magyarország

A tárgyalásokon szó lesz az orosz koronavírus elleni vakcina magyarországi gyártásáról is. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a Debrecenben épülő és a tervek szerint ősszel már termelő vakcinagyárral Magyarország bekapcsolódna a Szputnyik gyártásába. A magyar kormány szerint a jövőben nagy piaca lesz a vakcináknak.

Noha az Európai Gyógyszerügynökség még mindig nem hagyta jóvá az orosz vakcinát, Szijjártó szerint az oltóanyag nagyon jól teljesített Magyarországon, ahol egymillió embert oltottak be vele.

Ehhez kapcsolódóan: Jövő év végén indulhat a Szputnyik gyártása Debrecenben

Orbán Viktor moszkvai tárgyalásán vélhetően szó lesz a magyar űrkutatási tervekről is. Magyarország az Oroszországgal való együttműködés keretében szeretne az évtized közepéig magyar kutató űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra – erősítette meg Szijjártó Péter.

Ehhez kapcsolódóan: A NER az űrbe megy – forintmilliárdok és a magyar Elon Musk története

A TASZSZ cikkében emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor december 21-én, a kormányinfón beszélt a Vlagyimir Putyinnal tervezett oroszországi tárgyalásáról. Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök legutóbb 2019-ben találkozott Budapesten.