Megkezdi a tengeri híd építését Gázánál az amerikai hadsereg

Segélyosztás a Gázai övezet középső részén, a Dejr al-Balahban található menedékközpontban 2024. április 7-én

Az amerikai csapatok megkezdték egy tengeri móló építését Gáza partjainál, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe. A tengeri híd már májusban működhet – közölte a Pentagon csütörtökön.

Joe Biden elnök márciusban jelentette be a móló tervét, amikor segélyszervezetek tisztviselői arra kérték Izraelt, hogy könnyítse meg a segélyszállítmányok bejutását Gázába a szárazföldi útvonalakon. Nem világos, hogy a mólónak tényleg sikerül-e fellendítenie a humanitárius segély bejutását, miközben nemzetközi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Gáza északi részén éhínség várható.

Izrael hat hónapja tartó hadjárata a Hamász ellen tönkretette az apró Gázai övezetet, és humanitárius katasztrófába sodorta 2,3 millió lakóját.

Ehhez kapcsolódóan: Segélyszállító hajó indult Gázába, ahol százezrek éheznek a háború ötödik hónapjában

A Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője névtelenül nyilatkozva azt mondta az újságíróknak, hogy a mólón érkező humanitárius segélyeknek át kell haladniuk szárazföldi izraeli ellenőrző pontokon – hiába ellenőrizte őket Izrael már Cipruson, mielőtt Gázába kerültek volna. Izrael meg akarja akadályozni, hogy olyan segélyek jussanak a Hamász fegyvereseihez, amelyek elősegíthetik háborús törekvéseiket.

A lehetséges ellenőrző pontok még partot érésük után is késleltethetik a segélyek célba jutását. Az Egyesült Nemzetek Szervezete régóta panaszkodik arra, hogy akadályokba ütközik a segélyek bejuttatása, majd szétosztása Gázában.

„Megerősíthetem, hogy amerikai hadihajók – köztük az USNS Benavidez – megkezdték az ideiglenes híd és a tengeri móló kezdeti szakaszának építését” – mondta Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője újságíróknak.

Csütörtökön nőtt az aggodalom az amerikai csapatok esetleges belekeveredése miatt Izrael és a Hamász háborújába, miután a hírek szerint aknavetős támadás érte azt a területet, ahol a móló végül eléri majd a szárazföldet. De nem voltak jelen amerikai erők, és Biden azt a parancsot adta a hadseregnek, hogy ne lépjen Gáza partjára.

A mólón kezdetben napi kilencven teherautó halad majd át, de ez később akár a százötvenet is elérheti. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a héten közölte, hogy áprilisban átlagosan kétszáz kamion érkezik nap mint nap Gázába. Hétfőn volt a csúcs 316 járművel.

A tisztviselő hozzátette, hogy az amerikai hadsereg körülbelül ezer tagja vesz részt a katonai erőfeszítésekben, beleértve a ciprusi és izraeli koordinációs részlegeknél szolgálókat.

Egy harmadik fél fogja a teherautókat a mólón át a partra vezetni – tette hozzá.

A Gázai övezet északi része még mindig az éhínség felé tart – közölte az ENSZ élelmezési főosztályának helyettes vezetője csütörtökön, és több segélyt kért, valamint azt, hogy Izrael engedjen közvetlen eljutást a déli részén fekvő Asdód kikötőjéből az erezi átkelőhelyhez.

Az izraeli hadsereg közleményben adta tudtul, hogy biztonsági és logisztikai támogatást nyújt a mólóhoz.

Egy több ezer katonát magában foglaló izraeli dandár, valamint az izraeli haditengerészet hajói és a légierő dolgozik azon, hogy megvédje a mólót építő amerikai katonákat.

Ryder azt mondta, hogy a Pentagon nyomon követte a gázai aknavetős támadást, amely elhanyagolható károkat okozott a móló rendezőterületén. Hozzátette azonban, hogy az amerikai erők még nem vittek semmit az érintett területre, és nincsenek ott amerikai katonák se.

Segélyre váró tömegbe lőttek Gázavárosban, több mint százan meghaltak

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.