Megkezdődött az Északi Áramlat-1 gázvezeték éves karbantartása

Tüntető Németország brüsszeli nagykövetsége előtt 2022. március 11-én

Megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezeték tervezett éves karbantartása, miközben egyesek attól tartanak, hogy Moszkva később sem fogja helyreállítani a most leállított gázszállítást.

A balti-tengeri vezeték karbantartása az eredeti menetrend szerint július 21-ig tart majd, az üzemeltető tájékoztatása szerint rutinműveletről van szó, egyebek mellett „a mechanikus elemek és az automata rendszerek teszteléséről”. A szállított földgáz mennyisége már hétfő reggel visszaesett.

Több német tisztségviselő gyanakvó az orosz kormány szándékaival kapcsolatban, különösen miután a Gazprom energetikai óriásvállalat júniusban 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül szállított mennyiséget arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt fontos alkatrészek nem érkeztek vissza a kanadai karbantartásról.

Kanada az előző hétvégén végül bejelentette, hogy a gázszállítás leállítása óriási nehézségeket okozna a német gazdaságnak, ezért engedélyezik a szóban forgó turbinák elküldését.

Ehhez kapcsolódóan: Elképzelhető, hogy Németország tovább működteti megmaradt atomerőműveit?

Németország szerint Oroszország csupán ürügyként használta fel az alkatrész hiányát és a technikai magyarázatot, ugyanis tisztán politikai döntésről volt szó, amelynek célja a bizonytalanság fokozása és az árak további felhajtása lehetett.

Robert Habeck német gazdasági miniszter kijelentette, azt gyanítja, hogy Moszkva „valamiféle apróbb műszaki részletre” hivatkozva nem fogja helyreállítani a szállítást az eredeti terveknek megfelelően.

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője pedig úgy vélekedett, hogy senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mikor nyitják meg újra a csapokat.

„Rendkívül eltérő jelzések jönnek Oroszországból. A Kreml egyes szóvivői azt mondják, hogy a Siemens turbináival ismét jelentősen növelni tudják a mennyiséget, de érkeznek nagyon harcias üzenetek is” – tudatta.

Ehhez kapcsolódóan: Recesszióba zuhanhat a német gazdaság a gázválság mélyülésével

„Nem tehetünk úgy, mintha semmi nem változott volna"

Az ukrán energetikai és külügyi tárca közös közleményt adott ki vasárnap, amelyben azt írták, hogy az alkatrészek visszaküldésével „Oroszország szeszélyeihez igazítják a szankciós rezsimet”.

Európában jelenleg nagy erőkkel dolgoznak az orosz energetikai függőség mérséklésén és a gáztározók feltöltésén még a téli fűtési szezon kezdete előtt. A kontinens legnagyobb gazdaságának számító Németország korábban a földgázfogyasztása mintegy 35 százalékát orosz forrásból fedezte.

A berlini kormány júniusban az elsőből a második szakaszába léptette az ország vészhelyzeti tervét a gázellátás apadása miatt, arra figyelmeztetve, hogy válság alakulhat ki.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a napokban valós lehetőségnek nevezte az orosz gázszállítás teljes leállítását, s leszögezte, hogy Párizsnak nyáron „harci üzemmódba” kell lépnie, hogy felkészüljön a télre, és bátor döntésekre van szükség.

„Nem tehetünk úgy, mintha semmi nem változott volna. Most kell terveznünk és átszerveznünk, változtatni kell a szokásainkon, csökkenteni kell a fogyasztásunkat” – húzta alá.

Az ENI olasz energetikai cég ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy a Gazprom hétfőn harmadával csökkentette a szállított mennyiséget még az előző napok átlagához képest is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával