Napok óta kitartanak a tüntetők Mianmarban

Vízágyúval lőnek a tüntetőkre, akik Aun Szan Szú Kjí szabadon bocsátását és kormányának rehabilitálását követelték.

A háromujjas tisztelgést Mianmarban az egészségügyi dolgozók használták először, de ezt hamar átvették a katonai puccssal elégedetlen fiatal tüntetők is. Hétfőre Yangon utcáin mindenütt lehetett látni a kézmozdulatot, amely a szolidaritást jelentette „Az éhezők viadala” (Hunger Games) című film disztópikus világában, ahol a lázadók egy mindenható zsarnokkal szemben a szabadságért harcoltak.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért Párt zászlaja. A tüntetők szerint Aun Szan Szú Kjí pártját illeti meg a vezetés joga, hiszen elsöprő győzelmet arattak a tavaly novemberi választásokon. 

Nepjidában, Mianmar fővárosában már napok óta tartanak a tüntetések. A demonstrálók a február 1-jei katonai puccs ellen tiltakoztak. A katonaság választási csalást emlegetett a múlt novemberi elnökválasztás kapcsán, így az ország irányítását átvette a katonai junta.

A megmozdulásokról egyre többen értesültek, miután a hatóságok vasárnap feloldották az internet-hozzáférés korlátozását is.

Kezdetben nem jelentettek sérüléseket, de a Politikai Foglyok Segítő Egyesülete nevű független megfigyelő csoport szerint egy nőt lelőttek. Ezt a férfit azután látták el a mentősök, miután a rendőrök vízágyút is bevetettek.

A mianmari Politikai Foglyok Segítő Egyesülete szerint a február 1-i puccs óta 165 embert, főleg politikusokat vettek őrizetbe, és eddig csak 13-at engedtek szabadon. Ezt a tüntetőt éppen letartóztatják a rendőrök.

A felvonulók szlogeneket skandálnak a rendőri sorfal előtt. Többen transzparenseket is vittek ilyen és hasonló feliratokkal: „Utasítsd el a katonai puccsot!” és „Igazságot Mianmarnak!”.

Tüntetők a Mianmar Rádió és a Yangon TV épületei mellett.