Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több százezren vonultak az utcára Mianmarban


Mianmari tüntetők Rangunban, 2021. február 12.
Mianmari tüntetők Rangunban, 2021. február 12.

Az őrizetbe vett mianmari vezető, Aun Szan Szú Kjí támogatói és a két hete történt katonai puccs kritikusai úja összecsaptak a rendőrökkel, miközben a délkelet-ázsiai országban a tiltakozó tömeg százezresre duzzadt.

A katonai junta, amely február 1-jén letartóztatta a megválasztott tisztségviselőket, hogy így vessen véget az évtizedek óta tartó megosztott hatalmi helyzetnek Mianmarban, arra figyelmeztette a demokrácia párti tüntetőket, hogy hagyjanak fel a gyülekezéssel. De a tüntetés a nemzeti ünnepen, az Egyesülés napján az eddigi legnagyobb demonstrációvá nőtte ki magát.

Az ENSZ emberjogi munkatársainak jelentése szerint a burmai rendőrség „ingatag” jogalapon 350 embert tartóztatott le, köztük tisztségviselőket, aktivistákat és szerzeteseket is. Közben az ENSZ mianmari emberjogi felügyelője, Thomas Andrews „egyre bővebb jelentésekre és fényképes bizonyítékokra” hivatkozva azt mondta, hogy a biztonsági erők éles lőszert is bevetettek a tiltakozók ellen, ami a nemzetközi jog megsértését jelenti.

Az ENSZ megfigyelője szankciókat sürget

Andrews arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vitassa meg a burmai katonai vezetés elleni szankciókat, fegyverembargókat és utazási tilalmakat. Az ENSZ munkatársa újra kérvényezte egy misszió végrehajtását is az országban.

Az Egyesült Államok február 12-én arra sürgette az ENSZ többi tagországát, hogy csatlakozzanak az egy nappal korábban bejelentett, burmai hatóságok elleni pénzügyi szankciókhoz. Washington arra is figyelmeztetett, hogy további intézkedéseket is meg kell hozni, mivel az Egyesült Államok így kívánja felelősségre vonni a katonai puccs felelőseit.

„Arra kérjük a Tanács tagjait, és mindenkit, hogy csatlakozzon az Egyesült Államokhoz a puccsért felelős személyek elszámoltathatóságának előmozdításában, ideértve a célzott szankciókat is” - mondta Mark Cassayre, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának ügyvivője Genfben, egy Nagy-Britannia és az Európai Unió által összehívott ülésén.

Ugyanakkor Kína ENSZ-nagykövete, Csen Hszu az ülésen azt mondta, hogy „ami Mianmarban történik, az Mianmar belügye”, majd hozzátette, hogy „Kína kapcsolatban áll a mianmari érintett felekkel annak érdekében, hogy elősegítse a helyzet enyhítését és a visszatérést a normális helyzethez”.

Óriásira hízott az ellenállás

Február 12-én hatalmas tömeg gyűlt össze a fővárosban, Nepjidában és Mianmar legnagyobb városában, Rangunban is. Mawlamyine délkeleti részén három ember megsebesült, miután a rendőrség gumilövedékkel támadt a tízezres tömegre, ezt a Vöröskereszt helyi tisztviselője közölte.

„A tömeg tovább növekszik” - mondta egy a tisztviselő a Reuters hírügynökségnek. A demonstrálók soraiból néhányan állítólag köveket dobtak a rendőrökre. A Radio Free Asia tudósítása szerint a rendőrök vádat emeltek a tüntetők ellen, egyes esetekben pedig brutálisan léptek fel.

„Komolyan felszólítanám az egész nemzetet, hogy a demokrácia megvalósítása érdekében szövetkezzenek a Tatmadaw-val [Mianmar hadseregével]” - mondta Min Aun Hlaing vezérkari tábornok, a katonai kormány vezetője február 12-én, az egyre duzzadó tüntetések hetedik napján. „A történelem arra tanított minket, hogy csak a nemzeti egység tudja megelőzni az Unió szétesését, valamint a szuverenitás fenntartását”- tette hozzá.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Egy nappal korábban Min Aun Hlaing felszólította a köztisztviselőket, hogy térjenek vissza a munkába, ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba. Mianmar hadserege a novemberi választások után heteken keresztül csalással vádolta az elsöprő győzelmet arató Aun Szan Szú Kjí pártját, és erre hivatkozva katonai puccsot hajtottak végre. Januárban az ország választási bizottsága elutasította a katonaság indítványát a szavazás kivizsgálására. A választást egyébként nemzetközi szinten szabadnak és igazságosnak ítélték.

Készült a Reuters, a Radio Free Asia, és az AP tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG