Mianmarban 300-nál is több tüntetőt ölhettek meg – szankciók jönnek

Gumiabroncsok égetésével tüntetnek a katonai puccs ellen a mianmari Rangun városában, 2021. március 24-én

Egy aktivista csoport szerint meghaladja a 300-at azoknak a mianmari tüntetőknek a száma, akiket a biztonsági erők öltek meg. Az országban a múlt hónapban volt katonai puccs. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókra készül.

Mianmarban a politikai foglyokat segélyező Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) csoport pénteken azt közölte, hogy 320 halottról tud, és ezek mind dokumentált esetek. A valós szám ennél „jóval nagyobb lehet”. Csütörtökön 11 embert gyilkoltak meg. Szemtanúk és aktivisták szerint pénteken további három embert lőttek agyon.

A csoport arról is beszámolt, hogy csaknem 3 ezren vannak őrizetben, állnak vád alatt vagy kaptak börtönbüntetést február 1. óta, amikor is katonai puccs taszította ki a hatalomból Aun Szan Szu Kji kormányát. Többségük, köztük Szu Kji és Win Myint elnök még mindig őrizetben van.

Szu Kji nyerte el a Nobel-békedíjat 1991-ben, amiért erőszakmentes küzdelmet folytatott az előző katonai diktatúra ellen.

Az AAPP csoport aktivistái által összegyűjtött számok azt mutatják, hogy az áldozatok legkevesebb harmadát fejbe lőtték, ami felveti annak a gyanúját, hogy készakarva végeztek velük.

Ehhez kapcsolódóan: "Mágikus" női ruhák segítik a tüntetőket a katonákkal szemben Mianmarban

A hadsereg vagyonát támadják a szankciók

A junta és hatalomátvétele elleni tüntetések újabb lökést kaptak csütörtökön, amikor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kemény szankciókat jelentett be két olyan, a hadsereg tulajdonában álló konglomerátummal szemben, melyeknek sok gazdasági szektorban vannak jelentős vagyonrészeik.

Mianmar gazdaságát alaposan megtépázta a Covid-19 világjárvány, mely a tavalyi év második felében tetőzött ott.

A Világbank egész Ázsiát felölelő, pénteken kiadott ismertetésében azt jelzi előre, hogy Mianmar gazdasága 10 százalékkal zsugorodik 2021-ben, a tavalyi 1,7 százalékos tiszta növekedés után.

Your browser doesn’t support HTML5

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.