Minden eddiginél több halálos áldozatot követelt itthon a járvány

Pamela Buda nápolyi tanár szabadtéri órát tart diákjainak 2020. október 21-én, miután Campania olasz régió iskoláit bezárták a COVID-19 terjedése miatt.

Az elmúlt 24 órában 63-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben és több mint kétezer emberről derült ki, hogy fertőzött.

A halálos áldozatok ismét főként idősek és krónikus betegek voltak, velük együtt az elhunytak száma 1535 főre emelkedett a járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint.

Az elmúlt 24 órában 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ez a harmadik legmagasabb érték a napi esetszámoknál. Velük együtt 63 642 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, 16 646-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 45 461 fő.

Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (17 781) és Pest megyében (7971) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3912), Borsod-Abaúj-Zemplén (4014), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3322), Hajdú-Bihar megye (3082) és Csongrád-Csanád megye (2794). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (638).

Az igazolt fertőzöttek száma megyei bontásban Magyarországon 2020. október 27-én.

Az oktatási intézmények az őszi szünet miatt zárva vannak, közben fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az épületekben. Jelenleg 70 óvodában van rendkívüli szünet.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a magyar parlament hétfőn megszavazta, hogy szigorítsák a hatósági házi karantén megszegéséért járó büntetést, amelynek a felső határa 150 ezer forint lett, és egy nap alatt többször is bírságolható az, aki karanténra kötelezett, de a rendőr nem találja otthon az ellenőrzéskor.

Az Egyesült Államok a listavezető

Ami a nemzetközi járványhelyzetet illeti, elérte a 43,5 milliót a világszerte nyilvántartott fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint egészen pontosan 43 483 973 ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma 1 159 397, a gyógyultaké pedig 29 199 046.

Továbbra is az Egyesült Államok a járványtól leginkább érintett ország, majd a fertőzöttek és a halálos áldozatok számát tekintve India, Brazília, Oroszország, Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország és Argentína a sorrend.

Európa bezárkózik

Szinte valamennyi európai ország szigorított a járvány miatt elrendelt intézkedéseken. Csehországban életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel - a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma - nem hagyhatják el lakhelyüket. A szigorítás november 3-ig, a jelenlegi szükségállapot lejártáig bizonyosan érvényben marad.

Olaszországban hétfő este tüntetések és zavargások voltak az újabb szigorítások miatt. Torinóban, Milánóban, Nápolyban is az utcára mentek az emberek, főként a járvány miatt padlóra került ágazatok, így a vendéglátásban dolgozók, a nápolyi vendéglősök koporsóval vonultak, de voltak családok is, amelyek az oktatás leállítása ellen tiltakoztak.

Szigorításokat vezettek be Spanyolországban, ahol tartományi szinten próbálják szabályozni a ki- és beléptetést. Máltán bezárták a bárokat,

Kezd belefáradni a világ a járványba

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője ismét a pandémiás fáradtságra hívta fel a figyelmet. Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, hogy az emberek egyre nehezebben viselik a járvány miatti szigorításokat, a bezártságot, de ennek ellenére nem lehet feladni ezeket az intézkedéseket, követni kell a szakemberek tanácsait és nem szabad átpolitizálni a járványhelyzetet.