Mit lehet tudni az afganisztáni Iszlám Államról?

Palvasa, két fiú anyja Kunar tartományból. Az egyik fiú az ISIS harcosa volt, a másik afgán rendőr. Mindkettőt megölték a tálibok. 2012. március 5.

Íme néhány tény az Iszlám Állam afgán „leányvállalatáról”. Amerikai tisztviselők szerint ez a csoport áll a kabuli repülőtérnél elkövetett öngyilkos merényletek mögött.

– A térség régi nevéről elnevezett Horászán (angolul Khorasan) Iszlám Állam (ISIS-K) 2014 végén jelent meg Afganisztán keleti részén, és gyorsan hírhedtté vált szélsőséges brutalitásáról.

– Több térségbeli, iszlám militánsokkal foglalkozó szakértő szerint a pakisztáni tálibok keményvonalasai alapították, akik Afganisztánba menekültek, amikor a pakisztáni biztonsági erők lecsaptak rájuk.

– A keményvonalas szunnita muzulmán csoport, amelyet általában Daes néven ismernek, a kezdetektől konfrontálódott a tálibokkal a Pakisztán határán fekvő kulcsfontosságú, drog és egyéb áruk csempészésében szerepet játszó területek ellenőrzése miatt.

– Ezzel egy időben számos öngyilkos merényletet hajtott végre Kabulban és más városokban mind a kormány, mind külföldi katonai célpontok ellen. Ezzel szemmel láthatóan az erőszakosabb és szélsőségesebb fegyveres mozgalom címkéjét igyekezett magára aggatni.

Your browser doesn’t support HTML5

"Drága testvérem, hirtelen robbantás történt ott, ahol voltunk"

– Támadásai a falusi elöljárók brutális kivégzéseitől a Vöröskereszt munkatársainak megöléséig és zsúfolt célpontok elleni öngyilkos támadásokig terjedtek, beleértve a síita kisebbség elleni véres öngyilkos akciókat.

– A kezdetben Pakisztán határán csak néhány területre korlátozódó csoport második fő arcvonalat létesített az északi tartományokban, köztük Dzsozsanban és Farjábban. A West Point-i Terrorellenes Központ szerint az ISIS-K-ban az afgánokon kívül más militáns csoportokból érkezett pakisztániak és üzbég szélsőségesek is vannak.

– 2017 áprilisában egy amerikai teherszállító repülőgép ledobott egy 9500 kilós MOAB (vagyis minden bomba anyja) néven ismert bombát az ISIS-K-hoz kapcsolható barlangrendszerbe az Asín törzsi területen, Afganisztán keleti részén. Ez a legnagyobb hagyományos bomba az Egyesült Államok arzenáljában.

– Az ISIS-K harcolt mind a Nyugat támogatását élvező kormány, mind a tálibok ellen, de hogy van-e érdemi kapcsolata az Iszlám Állam fő iraki és szíriai szárnyával, továbbra is bizonytalan.

– Amerikai titkosszolgálati tisztviselők úgy vélik, hogy a mozgalom a Nyugat által támogatott kormány augusztusi összeomlásához vezető instabilitást arra használta fel, hogy megerősítse pozícióit és fokozza a jogfosztott tálibok toborzását.

– Legutóbbi célpontjai között volt egy szúfi mecset, több elektromosvezeték-tartó oszlop és üzemanyagtartály-hajó, valamint egy síita busz az utasaival Kabulban. Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy egy, a síita hazara kisebbség számára létesített leányiskola elleni támadás szintén az ISIS-K számlájára írható.

Ehhez kapcsolódóan: Amerika újabb támadásoktól tart a kabuli mészárlás után
Készült a Reuters összeállításának felhasználásával.